Τουρικές απειλέςΤουρκικές απειλές

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών ήταν αναμενόμενη. Τώρα που η Τουρκία αισθάνεται ότι απομακρύνεται από τον στρατηγικό της στόχο να καταστεί διακομιστικός ενεργειακός κόμβος για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να εκβιάσει με απειλές. Ασφαλώς και οι προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας δεν πρέπει να υποτιμηθούν αλλά με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος.

Ως Συμμαχία Πολιτών κατ΄επανάληψη δηλώσαμε ότι η εμπλοκή εταιρειών κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια ορθή κίνηση γιατί πέραν της οικονομικής πτυχής δημιουργεί και συνθήκες ασφαλείας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές. Ταυτόχρονα η εμβάθυνση των περιφερειακών συνεργασιών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός νέου περιφερειακού συστήματος ασφάλειας, το οποίο να εδράζεται σε κοινά ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα.

Η ανεύρεση και αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει τις ακραίες κι απαράδεκτες απαιτήσεις της έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούν ότι μπορούν να επωφεληθούν από τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ αυτή την κρίσιμη καμπή επιβάλλεται να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλα τα σενάρια, θετικά και αρνητικά, κι ας μην χρειαστεί ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή η όποια στρατηγική έχει σχεδιαστεί.

Για αυτό και επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται ο συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση και σύγκληση Πανεθνικής Διάσκεψης για αξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού και των Τουρκικών στόχων.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Τουρκικέςαπειλές

0 views0 comments