Συνάντηση με Ένωση ΚοινοτήτωνΈνωση Κοινοτήτων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Αδιανόητο οι Σχολικές Εφορείες των κοινοτήτων οι οποίες εργάζονται χωρίς κόστος για το κράτος να μεταφερθούν στην επαρχία.

Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών στην οποία ως Ένωσης Κοινοτήτων μεταφέραμε τους προβληματισμούς και τις θέσεις μας ιδιαίτερα για το θέμα της συμπλεγματοποίησης των υπηρεσιών των κοινοτήτων. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ζητήσαμε την στήριξη του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών στη Βουλή για να προχωρήσει το θέμα της συμπλεγματοποίησης. Επειδή ακούγεται πλέον ότι συζητείται και το θέμα των Επαρχιακών Συμβουλίων , πιστεύουμε ως Ένωσης Κοινοτήτων ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν χρειάζεται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα συζητήσαμε για τις Σχολικές Εφορείες και τη θέση του Υπουργείου Παιδείας και άλλων κυβερνητικών τμημάτων ότι θα πρέπει πλέον οι Σχολικές Εφορείες να γίνουν Επαρχιακές. Για εμάς είναι αδιανόητο σήμερα οι Σχολικές Εφορείες των κοινοτήτων οι οποίες εργάζονται χωρίς κόστος για το κράτος να μεταφερθούν στην επαρχία. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα σχολεία μας. Συζητήσαμε και τον προγραμματισμό μιας ημερίδας στην οποία θα θέσουμε όλα όσα αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα καλέσουμε τον Υπ. Εσωτερικών αλλά και τους αρχηγούς των κομμάτων για να τοποθετηθούν πάνω σε θέματα τα οποία απασχολούν σήμερα τις κοινότητες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τραγικό λάθος να μεταφερθούν σε επαρχιακό επίπεδο οι Σχολικές Εφορείες

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω για τη σημερινή συνάντηση. Όντως το μεγάλο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει σταλώσει. Το ζήτημα της ενοποίησης δήμων ή της μείωσης του αριθμού των δήμων είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και θεωρούμε ότι ως Συμμαχία Πολιτών δεν θα πρέπει αυτό το ανοιχτό κεφάλαιο να είναι εμπόδιο στα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση όσον αφορά τουλάχιστον στις κοινότητες. Θα απευθυνθούμε στον Υπουργό Εσωτερικών με επιστολή αλλά και με συνάντηση την οποία θα ζητήσουμε για να προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων.

Ταυτόχρονα, συμμεριζόμαστε την ανησυχία της Ένωσης Κοινοτήτων αναφορικά με το ζήτημα των Σχολικών Εφορειών. Οι Σχολικές Εφορείες είναι αυτές οι οποίες επιλύουν μικρά προβλήματα στα σχολεία μας, προβλήματα της καθημερινότητας. Προβλήματα που για κάποιους μπορεί να θεωρούνται ασήμαντα αλλά που έχουν σημασία για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο. Είτε είναι ένα σπασμένο τζάμι είτε κάποιες λάμπες. Για αυτό θεωρούμε ότι θα είναιτραγικό λάθος να μεταφερθούν σε επαρχιακό επίπεδο οι Σχολικές Εφορείες. Δεν θα εξοικονομήσει χρήματα το κράτος. Και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούνται τα σχολεία των μακρινών κοινοτήτων. Δεν θα είναι ούτε οικονομικά συμφέρον για το κράτος να αποστέλλεται ένας υπάλληλος για να διορθώσει ένα τζάμι σε ένα σχολείο της υπαίθρου. Οι Σχολικές Εφορείες θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και όσον αφορά στις κοινότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν μέσα στη συμπλεγματοποίηση. Και έτσι θα παραμείνουν κοντά στους μαθητές και στα σχολεία και θα είναι και αποτελεσματικές.

Πέραν τούτου θεωρούμε ότι το ζήτημα των επαρχιακών συμβουλίων ανησυχούμε πολύ ότι θα είναι ακόμα ένας θεσμός που θα προσθέσει στη γραφειοκρατία. Θα διατηρήσουμε τους Επάρχους, θα διατηρήσουμε τα κοινοτικά συμβούλια και θα προσθέσουμε ακόμα ένα επαρχιακό συμβούλιο. Θεωρούμε ότι ας προχωρήσει πρώτα η συμπλεγματοποίηση και σε μετέπειτα στάδιο συζητούμε τα υπόλοιπα.

Τέλος ενημέρωσα την Ένωση Κοινοτήτων και για τις Προτάσεις μου που κατέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν μου ζητήθηκε να του υποβάλλω τις πλέον σημαντικές Προτάσεις μου από το προεκλογικό μου πρόγραμμα. Ανάμεσα σε αυτές τις Προτάσεις είναι και μια σειρά από κίνητρα για νεαρά ζευγάρια που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τα χωριά μας. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ενημερωθούμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υιοθέτηση και υλοποίηση κάποιων τέτοιων Προτάσεων.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της Ένωσης Κοινοτήτων για να προχωρήσουν με μια Ημερίδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος και να καταθέσουμε τις Προτάσεις μας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΈνωσηΚοινοτήτων

1 view0 comments