ΚυπριακόΚυπριακό

Όπως είναι αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αναπτυχθούν διάφορες πρωτοβουλίες, ενδεχόμενα θα προκύψουν και πιέσεις για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Το Κυπριακό έχει φτάσει σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Έχει πλέον στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του καταγράψει δυο αδιέξοδα σε δυο διαδοχικές Διασκέψεις στην παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ. Το status quo σαφέστατα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του Κυπριακού. Από την άλλη για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία αλλά και σωστή εκτίμηση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή των στόχων που έχει θέσει η Τουρκία, τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή για να εκτιμήσουμε σωστά το κατά πόσο μια νέα Διάσκεψη μπορεί να οδηγήσει πραγματικά σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού ή θα μας φέρει στο ίδιο τραγικό δίλλημα που βρεθήκαμε στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά. Δηλαδή είτε να ικανοποιήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και να αποδεχτούμε μια τουρκικών προδιαγραφών λύση του Κυπριακού είτε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Ένα τρίτο αδιέξοδο σε διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, πολύ φοβάμαι ότι θα αλλάξει εντελώς τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Αυτά που νομίζαμε μέχρι τώρα θα θεωρηθούν πλέον ως φόρμουλες που δεν οδηγούν σε λύση του Κυπριακού και υπάρχει το ενδεχόμενο κάτω από τον εκβιασμό της αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο, να καταταγεί το Κυπριακό στα μη επιλύσιμα προβλήματα με τα οποία δεν θα ασχολείται πλέον η διεθνής κοινότητα.

Για αυτό, όσοι πραγματικά νοιάζονται και αγωνιούν για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να φροντίσουν να υπάρξει εκείνη η κατάλληλη προετοιμασία, εκείνες οι παρασκηνιακές ή διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα έτσι ώστε να καλλιεργηθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή Διάσκεψη. Αν δεν δημιουργηθεί αυτό το έδαφος με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βιαστούμε. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος γιατί το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό.

#Κυπριακό #ΣυμμαχίαΠολιτών

3 views0 comments