Παγκόσμια Ημέρα Νόσου ΑλτσχάιμερΑλτσχάιμερ

Ο Σεπτέμβριος έχει καθοριστεί Παγκοσμίως ως ο Μήνας Νόσου Alzheimer. Η αυριανή ημέρα η 21 η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της νόσου.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από τα οργανωμένα σύνολα και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα στήριξης ατόμων με άνοια.

Δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ μακριά ακόμη στο να εφαρμόσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ασθενείς με Άνοια / Alzheimer.

Είναι κοινά αποδεκτό πως από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πενταετία 2012-2017 ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Το σχέδιο δράσης χρήζει αξιολόγησης και αναβάθμισης. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως πρέπει να ενταχθούν σε αυτό συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και τρόποι αξιολόγησης της προόδου εφαρμογής του για την πενταετία 2018-2023.

Θα πρέπει όμως το Υπουργείο Υγείας να επιληφθεί άμεσα της επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων πριν από την χάραξη και εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας σε όλες τις πόλεις τα οποία θα λειτουργούν στην βάση προτύπων και θα ειδικεύονται στην φροντίδα αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας, είναι επιτακτική ανάγκη.

Όταν θα μπορέσουμε σαν πολιτεία να παρέχουμε τα αυτονόητα στους συνανθρώπους μας δηλαδή μια ανθρώπινη, αξιοπρεπή και υψηλής ποιότητας ζωή τότε θα μπορούμε με περηφάνια να αναφερόμαστε στην 21η Σεπτεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Αλτσχάιμερ #ΠαγκόσμιαΗμέρατηςΓυναίκας

0 views0 comments