Παιδεία - Κλειστά σχολείαΑνδρέας Θεμιστοκλέους

Σήμερα είναι μια μαύρη ημέρα για την Παιδεία μας. Την Παιδεία όπου ενώ όλοι συμφωνούν ότι χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμών εντούτοις μετά από μήνες άγονων συζητήσεων «κατάφεραν» να κλείσουν τα σχολεία. Τα μεγάλα προβλήματα στο δημόσιο σχολείο δεν είναι ούτε αυτά που προτάσσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ούτε αυτά που προτάσσει η κυβέρνηση με τον "εξορθολογισμό". Θέση μας είναι πως μόνο ένα αυτονομημένο σχολείο οικονομικά, εκπαιδευτικά και διοικητικά μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία στα παιδιά μας.

Την ευθύνη για αυτή την τραγική κατάληξη την φέρει κατά κύριο λόγο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία ετσιθελικά επιχείρησε να περάσει τα μέτρα της.

Μπορούσε η κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα της και να αρχίσει ειλικρινή διάλογο με τους εμπλεκομένους πριν να φθάσει η κατάσταση στα άκρα. Αυτή ήταν και η δική μας πρόταση εξαρχής.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να αντιληφθούν πως έχουν το κάθε δικαίωμα να συζητούν και να αγωνίζονται για τα εργασιακά τους αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία μας είναι βαθύτερα και αυτά απασχολούν τους μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία μας.

Θέση μας είναι πως με κλειστά σχολεία δεν βοηθούμε στην βελτίωση του δημοσίου σχολείου. Σήμερα χιλιάδες μαθητές να στερούνται την εκπαίδευση τους και χιλιάδες γονείς να ταλαιπωρούνται.

Έστω και τώρα Κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να βρουν τους μηχανισμούς εκείνους έτσι ώστε να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος στον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα διεξάγουν με πνεύμα συναίνεσης, χωρίς εγωισμούς, έχοντας ως στόχο τον άμεσο τερματισμό της κρίσης.

Μόνο με την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων θα βελτιώσουμε το επίπεδο της Παιδείας μας. Αυτός θα είναι πραγματικός εξορθολογισμός και για αυτό το θέμα είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κατεστημένα και αντιλήψεις που θέλουν να κρατήσουν το δημόσιο σχολείο στον γύψο.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Παιδεία #Απεργία

0 views0 comments