Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Καθεστώς Βρετανικών Βάσεων στον ΜαυρίκιοΔιεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Μεταξύ 3-6 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα παραστούν 22 χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος μαζί και η Αφρικανική Ένωση, οι οποίες θα τοποθετηθούν σχετικά με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο.

Η σοβαρότητα της δικαστικής υπόθεσης αυτής για την πατρίδα μας έγκειται στο γεγονός πως η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα αποτελέσει ένα ιστορικό προηγούμενο για την κυριότητα του νομικού καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων στην χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται παράλληλα με την πρόσφατη απόφαση σταθμό του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που απέρριψε προσφυγή πως το 1960 οι «Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων» μετατράπηκαν σε νέες οντότητες (new entities) και πως απέκτησαν ξεχωριστό καθεστώς, ενώ αντίθετα γνωμάτευσε ότι οι περιοχές των βάσεων είναι αποικιακά κατάλοιπα, επομένως παράνομες.

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε τη θέση ότι οι Βάσεις αποτελούν αποικιακό κατάλοιπο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομιμότητα και κυριαρχία και γι’ αυτό πρέπει να καταργηθούν.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από τους Βρετανούς την επιστροφή των εδαφών και όχι να τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα εδάφη των Βάσεων ως δέλεαρ για να πείσουν τον κυπριακό λαό να αποδεχθεί μια λύση που θα νομιμοποιεί τις παράνομες Βάσεις που κατέχουν.

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Η Συμμαχία Πολιτών δε αναγνωρίζει οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΔιεθνέςΔικαστήριοτηςΧάγης #ΒρετανικέςΒάσεις

3 views0 comments