Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων ΜέσηςΣυνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΟΣΟΝΔΙΑΣ

Οι ιδέες του κ. Λιλλήκα μπορούν να εφαρμοστούν και να κάνουν ένα σχολείο σύγχρονο, που να λειτουργεί πάνω σε σωστές βάσεις και να βγάζει μαθητές οι οποίοι θα έχουν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες.

Είχαμε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, όπου μέσα από αυτή έχουμε θέσει τις απόψεις και τις θέσεις της Συνομοσπονδίας μας, σχετικά με τα εκπαιδευτικά θέματα και τα θέματα τα οποία ευρίσκονται σε εξέλιξη. Ήταν μια αρκετά καλή συνάντηση και κινήθηκε σε ένα πολύ καλό κλίμα. Είδαμε αρκετά καλές ιδέες από τον κ. Λιλλήκα για τα εκπαιδευτικά θέματα και νομίζω ότι αυτές οι ιδέες μπορούν να εφαρμοστούν και να κάνουν ένα σχολείο σύγχρονο, που να λειτουργεί απάνω σε σωστές βάσεις και να βγάζει μαθητές οι οποίοι θα έχουν γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ΠτΔ να συγκαλέσει μια σύσκεψη των Αρχηγών, γιατί το θέμα του εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να το δούμε ως εθνική υπόθεσή, ώστε να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές με βάση τις οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας και τους συναδέλφους που τον συνόδευαν. Όντως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που απασχολούν σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια χώρα, εντούτοις θα έλεγα ότι ως Πολιτεία δεν έχουμε ενσκήψει και δεν έχουμε διαμορφώσει μια σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας και έχουμε δυστυχώς παραμείνει ακόμη και με την μεταρρύθμιση, σε ξεπερασμένα μοντέλα.

Πολλά προβλήματα που άπτονται και αυτού του νέου θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο, προβλήματα που άπτονται της αποδοχής του απολυτηρίου του Λυκείου στη Γερμανία και στη Γαλλία που μέχρι πρόσφατα ήταν αποδεκτά, θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν εκσυγχρονίζαμε το σύστημα το οποίο αντί να μεταφέρει απλά γνώσεις, να αναπτύσσει τις δεξιότητες των μαθητών μας για να μάθουν να αναλύουν, να συνθέτουν, να κάνουν έρευνα.

Ταυτόχρονα θεωρώ ότι τα προβλήματα παραπαιδείας και τα προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών που παρουσιάζονται σε μια μερίδα των μαθητών μας θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα ολοήμερο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου το οποίο θα είχε ως κύριο άξονα κατά τις απογευματινές ώρες, την ενίσχυση των μαθητών που αντιμετωπίζουν αδυναμίες αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ή των ταλέντων των μαθητών που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή χαρακτηριστικό για κάποιους κλάδους επιστημών.

Θα ήταν ευχής έργο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλάμβανε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια σύσκεψη των Αρχηγών όπως έκανε στην περίπτωση του ΓΕΣΥ, όπως θα γίνει τώρα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έτσι ώστε από κοινού η πολιτική ηγεσία, γιατί θα πρέπει να το δούμε ως εθνική και όχι ως κομματική υπόθεση το θέμα του εκπαιδευτικού συστήματος, να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές με βάση τις οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Παιδεία #ΣυνομοσπονδίαΓονέωνΜέσηςΕκπαίδευσης

2 views0 comments