Αμερικάνικες κυρώσεις κατά Τούρκων ΥπουργώνΛευκός Οίκος

Η απόφαση του Λευκού Οίκου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφορικά με την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον, αποτελεί τεκμήριο της συνεχιζόμενης έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Σε μια περίοδο, ιδιαίτερα μετά την πανηγυρική επανεκλογή Ερντογάν ως Προέδρου, με αυξημένες αρμοδιότητες και τις απειλές που εκτοξεύει για παράνομη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, καλό είναι να ληφθούν υπόψιν οι κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Ως Συμμαχία Πολιτών επαναφέρουμε την πρόταση μας προς την Κυβέρνηση να ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να τους καταστήσει σαφές πως οι τουρκικές απειλές θίγουν κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα και πως η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Όταν οι ΗΠΑ προβαίνουν σε τέτοιου είδους πολιτικές για την προστασία ενός πολίτη τους, η Ε.Ε θα πρέπει να αντιληφθεί πως η Τουρκία, είτε θα πάψει να λειτουργεί ως πειρατής στην περιοχή μας είτε θα υποστεί σκληρές κυρώσεις. Αποτελεί προηγούμενο και παράδειγμα για το πώς η Ε.Ε οφείλει να υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντά της έναντι τρίτων.

Ταυτόχρονα οι εξελίξεις αυτές, οφείλουν να μας αφυπνίσουν όλους διότι ενόψει των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ σε λίγους μήνες, η κατάσταση θυμίζει σκηνικό 2003 και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για έξωθεν πιέσεις πάνω στο Εθνικό μας ζήτημα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΛευκόςΟίκος #Αμερικανικέςκυρώσεις

0 views0 comments