Ομιλία Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών στο συνέδριο ΠΣΕΚΑΓιώργος Λιλλήκας

Κυρίες και κύριοι, φίλοι απόδημοι,

Το φετινό σας συνέδριο συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θρηνεί για τα θύματα, για τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και την τεράστια καταστροφή που έφερε η φονική πυρκαγιά στην Αθήνα. Η σκέψη μας είναι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και ταυτόχρονα ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του καλείται να βοηθήσει τους Έλληνες αδελφούς μας.

Κυρίες και κύριοι,

Για άλλη μια χρονιά το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε εποχή όπου άρχισαν διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε αυτή τη φάση του Κυπριακού, μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα, ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι τους οποίους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει προσεκτικά να μελετήσει και να σταθμίσει προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Κίνδυνοι ελλοχεύουν και στην προσέγγιση του Γ.Γ του ΟΗΕ με το γνωστό πλαίσιο, καθώς επίσης και με την ιδέα για ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία.

Μια ενδιάμεση συμφωνία θα καταγράφει τις δικές μας υποχωρήσεις και προφανώς αόριστες δεσμεύσεις για την Τουρκία που θα διατυπώνονται με εποικοδομητική ασάφεια και που χωρίς να οδηγεί σε ολοκληρωμένη λύση και εφαρμογή, θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποενοχοποιηθεί πλήρως και η Διεθνής Κοινότητα να θεωρήσει το Κυπριακό λυμένο.

Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επανέναρξη των συνομιλιών και πολύ περισσότερο

δεν πρέπει στόχος να είναι η συνέχιση τους απ’ εκεί που διεκόπησαν στην Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα. Μια τέτοια προσέγγιση μας εγκλωβίζει σε ένα πλαίσιο το οποίο, όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές και τη συνταγματική δομή και οργάνωση του κράτους, αποτελεί συνταγή παραλυσίας και είναι πηγή προστριβών και εντάσεων, ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Τα θέματα ασφάλειας δεν εξαντλούνται μόνο στις εγγυήσεις και στα ξένα στρατεύματα. Εσωτερικές πτυχές όπως η λειτουργία του κράτους, όπως τα βέτο άπτονται της ασφάλειας. Αυτό μας διδάσκει η εμπειρία των πρώτων 3 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν πάμε σε μια σε μια τρίτη διάσκεψη, με την ίδια σύνθεση, ίδια διαδικασία και πλαίσιο διαπραγμάτευσης, η δική μας πλευρά θα βρεθεί ξανά στο δίλημμα είτε να ικανοποιήσει τις ακραίες τουρκικές αξιώσεις και να έχουμε λύση αλλά τουρκικών προδιαγραφών, είτε να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο αδιέξοδο. Μια Τρίτη, όμως, Διάσκεψη για το Κυπριακό που θα καταλήξει σε αδιέξοδο εγκυμονεί κινδύνους, αφού μπορεί να κριθεί πως το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Θέση που εδραιώνοντας την στη διεθνή κοινότητα, την οποία σήμερα απασχολούν άλλα πιο καυτά και εκρηκτικά προβλήματα, απελευθερώνει τα χέρια της Άγκυρας για άλλες λύσεις, μη αποκλειομένης της προσάρτησης. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια ούτε να αυτοσχεδιάζουμε, ούτε να τρέφουμε αυταπάτες.

Αναπόφευκτα η προσοχή μας εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο γιατί από αυτήν εξαρτάται η επίλυση του Κυπριακού αλλά γιατί από τους στρατηγικούς στόχους και πολιτική της Τουρκίας επηρεάζεται η ασφάλεια ολόκληρης της Κύπρου και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Παλαιότερα η Τουρκία ενέτασσε τη διχοτόμηση της Κύπρου στα πλαίσια της ασφαλείας της. Σήμερα δεν ικανοποιείται με τη διχοτόμηση γιατί έχει εντάξει τον έλεγχο επί ολόκληρης της Κύπρου στο σχεδιασμό της να καθιερωθεί ως περιφερειακή υπερδύναμη και ηγεμόνας.

Είναι με αυτά τα δεδομένα που καλούμαστε σήμερα να διαμορφώσουμε τους δικούς μας εθνικούς στόχους και τη στρατηγική υλοποίησης τους. Λέω να διαμορφώσουμε γιατί φοβάμαι ότι ως προς τους στόχους επικρατεί μια σύγχυση με τα μέσα και τα εργαλεία ενώ ως προς την στρατηγική αυτή εξαντλείται σε αυτοσχεδιασμούς.

Η επικρατούσα θέση ως προς το ποιος είναι ο στόχος μας είναι ότι στόχος μας είναι η λύση! Στόχος είναι η λύση με βάση το μοντέλο της ΔΔΟ. Μια παντελώς λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη θέση που μας έχει εγκλωβίσει σε μια άγονη κι αδιέξοδη πορεία που μόνο την Τουρκία εξυπηρετεί. Αν στόχος είναι η λύση τότε πολύ εύκολα μπορούμε να τον πετύχουμε. Αρκεί να ικανοποιήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις.

Στόχος πρέπει να είναι η απελευθέρωση, η ανατροπή της κατοχής και των δεδομένων που δημιούργησε η εισβολή. Στόχος είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας κι ανεξαρτησίας της χώρας μας. Η λύση μέσα από το διάλογο είναι το εργαλείο, το μέσο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Αν θεωρηθεί ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι ανέφικτοι ας αναθεωρήσουμε τους στόχους μας ιεραρχώντας τους. Ας πούμε ότι στόχος είναι η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό τον διάλογο δεν τον κάναμε ποτέ.

Ούτε και ποτέ, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο ενός χρόνου 2006-2007, αναζητήσαμε άλλα εργαλεία ή μέσα, πέραν ή ως συμπλήρωμα των συνομιλιών, για ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών και επίτευξη των δικών μας στόχων.

Πως λοιπόν μπορεί να αξιολογηθεί αν ένας στόχος είναι εφικτός ή ανέφικτος όταν ποτέ δεν τέθηκε ξεκάθαρα και ποτέ δεν εφαρμόστηκε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη του;

Για δεκαετίες ακολουθούμε μια μονοδιάστατη άγονη κι αναποτελεσματική πολιτική με λάθος στόχευση και λάθος αντίληψη για την Τουρκία και τους στόχους που επιδιώκει να πετύχει μέσα από τη λύση.

Με αυτό τον τρόπο επιτρέψαμε στην Τουρκία όχι απλά να εδραιώνει τα νέα δεδομένα που δημιουργεί αλλά να τα καθιστά συντελεστές της λύσης αναβαθμίζοντας διαρκώς τους στόχους της.

Είναι καιρός πλέον να διαχειριστούμε ζητήματα που θα έπρεπε να τα έχουμε αντιμετωπίσει και λύσει προ καιρού:

Πρώτο: να συστήσουμε επιτέλους ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Δεύτερο: να ενισχύσουμε, σε δομημένη βάση, τη συνεργασία καικοινούς στρατηγικούς σχεδιασμούς με την Ελλάδα.

Τρίτο: Να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά μια πραγματικά αποτρεπτική δύναμη.

Τέταρτο: Να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και τις υποδομές μας για τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που θα καλύπτουν και το ζήτημα της ασφάλειας μας.

Πέμπτο: να διασυνδέσουμε τη μορφή της λύσης με το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής μας, μετακινώντας το κέντρο βάρους του προβλήματος.

Έκτο: να συγκληθεί Πανεθνική Διάσκεψη για αξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού και των Τουρκικών στόχων. Να μελετηθούν οι επιλογές που έχουμε και να καθοριστούν εθνικοί στρατηγικοί στόχοι και στρατηγική υλοποίησης τους.

Αυτά κατά την άποψη μου έπρεπε να έχουν ήδη γίνει.

Η άλλη επιλογή είναι να συνεχίσουμε την πεπατημένη. Με ίδιες αντιλήψεις, ίδια εργαλεία και πειραματισμούς που αναπόφευκτα θα μας οδηγήσουν στο ίδιο γνωστό αποτέλεσμα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠΣΕΚΑ

2 views0 comments