Επίσκεψη Λουτ στην ΚύπροΛουτ

Ενόψει της καθόδου της κα. Λουτ, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση τους, να καταστήσει σαφές ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, ένα γεωπολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ότι μια δίκαιη λύση θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και να καταργεί τις αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Γιατί μόνο μια δίκαιη λύση θα είναι βιώσιμη.

Ασφαλώς είναι με πολιτικά μέσα και με διαπραγματεύσεις που θα αναζητηθεί η λύση.

Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επανέναρξη των συνομιλιών και πολύ περισσότερο δεν πρέπει στόχος να είναι η συνέχιση τους απ’ εκεί που διεκόπησαν στην Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα. Μια τέτοια προσέγγιση μας εγκλωβίζει σε ένα πλαίσιο το οποίο, όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές και τη συνταγματική δομή και οργάνωση του κράτους, αποτελεί συνταγή παραλυσίας και είναι πηγή προστριβών και εντάσεων, ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Τα θέματα ασφάλειας δεν εξαντλούνται μόνο στις εγγυήσεις και στα ξένα στρατεύματα. Εσωτερικές πτυχές όπως η λειτουργία του κράτους, όπως τα βέτο άπτονται της ασφάλειας. Αυτό μας διδάσκει η εμπειρία των πρώτων 3 χρόνων της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στους χειρισμούς του.

Βιαστικές κινήσεις ή κινήσεις που έχουν μόνο επικοινωνιακό υπόβαθρο θα έχουν συνέπειες. Πρέπει να προετοιμαστεί σωστά η οποία νέα προσπάθεια, σε σωστές βάσεις και με ξεκάθαρους στόχους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια επανάληψης των λαθών που μας οδήγησαν στις Διασκέψεις της Γενεύης και του Κρανς Μοντανα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Λουτ #ΟΗΕ

1 view0 comments