ΚυπριακόΚυπριακό

Η θέση του Προέδρου για επιστροφή στις συνομιλίες από το σημείο από όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα, είναι επικίνδυνη για την εθνική μας υπόθεση.

Συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, σημαίνει ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί μόνο στα ζητήματα των εγγυήσεων και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων. Και όπως πάντοτε συμβαίνει, η πίεση θα στραφεί προς τη δική μας την πλευρά για να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός στη μέση γραμμή. Και η μέση γραμμή δεν θα μπορεί να είναι τίποτε άλλο από λίγες εγγυήσεις και λίγα επεμβατικά δικαιώματα. Δηλαδή να παραμείνουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και να έχουν ρόλο στο Κυπριακό. Μια τέτοια λύση μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν τερματίζει τις εγγυήσεις αλλά το υφιστάμενο καθεστώς και η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις αλλά να τις διατηρήσει με μια άλλη συνθήκη ή μετονομάζοντας τις εγγυήσεις σε κάτι άλλο.

Αυτό υποδηλοί η παρουσία έστω και λίγων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός αυτή τη φορά. Οφείλει πριν και όχι μετά από τη συνάντηση με την κ. Λουτ να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να συντονιστεί καλύτερα με την Ελληνική Κυβέρνηση. Η σύσκεψη Αρχηγών κατόπιν της συνάντησης δεν έχει κάτι να προσφέρει πέραν από ενημέρωση για τα τετελεσμένα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό

2 views0 comments