Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με τον Υπουργό ΠαιδείαςΥπουργός Παιδείας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό να πάρει πρωτοβουλία να καλέσει τα εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο χωρίς να αποκλείονται να συζητηθούν και αυτά που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως θα θυμάστε πριν από μερικές ημέρες είχαμε συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όπου είχαμε δηλώσει στο τέλος της συνάντησης ότι ως Συμμαχία Πολιτών θα παίρναμε πρωτοβουλία για να συμβάλουμε έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας παραγωγικός διάλογος που θα αντιμετωπίσει όλα τα σοβαρά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς βιώνουμε μια όξυνση στις σχέσεις Υπουργείου και εκπαιδευτικών οργανώσεων που σίγουρα μας δημιουργεί πολλές ανησυχίες για το πως θα ξεκινήσει η νέα χρονιά. Είχαμε ζητήσει τη συνάντηση με τον Υπουργό τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την ανταπόκριση.

Θεωρώ ότι είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Εισηγηθήκαμε στον κ. Υπουργό όπως πάρει ο ίδιος μια πρωτοβουλία να καλέσει τα εκπαιδευτικές οργανώσεις σε ένα διάλογο χωρίς να αποκλείονται να συζητηθούν και αυτά που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι είναι μια αναγκαιότητα ο εξορθολογισμός όπως και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά και η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος για να πάει μπροστά αυτή η μεταρρύθμιση αλλά και η ίδια η κοινωνία όμως ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται με βάση την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, τη σημασία και την αξία των ζητημάτων που θα μπουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο διάλογος για να είναι παραγωγικός θα πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία να είναι αποδεκτά από όλους. Είναι αδιανόητο ένας διάλογος να ξεκινά, να είναι σε γενικό πλαίσιο και να μην υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ο οποίος θα πρέπει να καταλήξει είτε σε μια ομόφωνη απόφαση είτε σε μια διαφωνία. Σε αυτό το πνεύμα κάναμε τον διάλογο με τον Υπουργό ο οποίος μας ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιων του για να ληφθούν αποφάσεις ή για να τροχοδρομηθούν αλλαγές.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί ο Υπουργός έδειξε διάθεση για διάλογο και για να πάρει την πρωτοβουλία προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θα μιλήσουμε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις επόμενες ημέρες ελπίζω ότι θα δούμε αυτόν τον διάλογο να ξεκινά μακριά από αντιπαραθέσεις και απειλές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Θα αποστείλουμε επιστολή και θα προσκαλέσουμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς σε ένα διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Πολύ σωστά έχει αναφέρει ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο. Θα αποστείλουμε επιστολή και θα προσκαλέσουμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους γονείς σε ένα διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στις επισημάνσεις των εκθέσεων που έχουμε κατά νου και πρόσφατα και της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν παρθεί κάποιες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση των οποίων γίνεται η στελέχωση των σχολείων ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι τον προσεχή Σεπτέμβρη για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Ακόμη και αυτά μαζί με πολλά άλλα είμαστε πρόθυμοι να μπούμε σε έναν ανοιχτό διάλογο, χωρίς να αποσύρουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε, δεν είναι αρμοδιότητα μου, αλλά μαζί με όλα τα άλλα αν υπάρχουν αντιπροτάσεις και σε αυτά που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο είμαστε ανοιχτοί να τα επανεξετάσουμε όλα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, συνολικού εξ ορθολογισμού για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης μας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των πολιτικών της Κυβέρνησης.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τον Σεπτέμβρη δεν ανοίξουν τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας έχει κάποιο πλάνο να το αντιμετωπίσει;

Απάντηση Υπουργού Παιδείας: Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έχει αναφέρει ότι ένας διάλογος πρέπει να έχει αρχή και τέλος. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία, αντιλαμβάνεστε ότι την εκπαιδευτική πολιτική την έχει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα πληρώσουν την νύμφη τα παιδιά. Αυτό είναι πολύ σκληρό μέτρο, να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη τη στιγμή που έχουμε δυο μήνες στη διάθεση μας για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, κάτι για το οποίο συμφωνούν όλοι ότι χρειάζεται ο εξ ορθολογισμός.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΥπουργόςΠαιδείας

0 views0 comments