Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Ειδική Αντιπρόσωπο ΓΓ του ΟΗΕ στην ΚύπροΣπέχαρ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Ελπίζω ότι θα υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης για να δραστηριοποιηθούμε πριν από την Συνεδρία του Σ.Α για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Είχα μια δημιουργική και ενδιαφέρουσα συνάντηση με την κ. Σπέχαρντ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποστολής της ειδικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για διερεύνηση των προθέσεων των εμπλεκόμενων μερών.

Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές γιατί θα γίνει συζήτηση στο Σ.Α με βάση την έκθεση του ΓΓ και το ζήτημα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θεωρώ ότι αυτό το θέμα είναι κρίσιμο και από πλευράς της Κυπριακής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ανανεωθεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δεν πρέπει να θεωρούμε πλέον τίποτα δεδομένο στις σημερινές συνθήκες και με την συγκεκριμένη πολιτική κάποιων από τα μόνιμα μέλη του Σ.Α.

Παράλληλα εξέφρασα τις απόψεις και εκτιμήσεις της Συμμαχίας Πολιτών αναφορικά με το πώς διαβλέπουμε τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισα ότι για εμάς το κλειδί της λύσης το κρατά η Τουρκία και ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, να οδηγηθούμε δηλαδή σε μια νέα Διάσκεψη χωρίς να έχει γίνει μια σε βάθος κατάλληλη προετοιμασία και δίχως να έχει διαπιστωθεί κοινό έδαφος και η βούληση της Τουρκίας για να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα σε μια λύση του Κυπριακού. Ένα τρίτο αδιέξοδο σε μια τρίτη διαδοχική Διάσκεψη θα έχει τραγικές συνέπειες στο Κυπριακό.

Εξήγησα επίσης την θέση μας αναφορικά με την μορφή και την ποιότητα της λύσης του Κυπριακού που επιδιώκουμε και θέλουμε ως Συμμαχία Πολιτών πάντα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάτι που διασφαλίζει απόλυτα και τους Τ/Κ συμπατριώτες μας. Τέλος έδωσα επίσης έμφαση στο γεγονός ότι τα πραγματικά κοινά συμφέροντα Ε/κ και Τ/κ θα πρέπει να συγκλίνουν και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του όποιου πολιτικού συστήματος αποτελέσει την λύση του Κυπριακού. Και οι δύο κοινότητες έχουν συμφέρον το Κράτος να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό. Και οι δυο κοινότητες θα έχουμε μεγάλο κόστος και ζημία εάν το Κράτος μετά την λύση είναι δυσλειτουργικό και οδηγηθεί σε αδιέξοδα, καταστεί μη βιώσιμο. Αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμίας κοινότητας. Μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων χωρών όπως η Τουρκία αλλά σίγουρα όχι τα κοινά μας συμφέροντα.

Ελπίζω ότι θα υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης για να δραστηριοποιηθούμε πριν από την Συνεδρία του Σ.Α για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θέλω να ελπίζω ότι τα μόνιμα μέλη του Σ.Α θα αναλογιστούν και το δικό τους μερίδιο ευθύνης που έχουν αναλάβει έναντι της ανθρωπότητας για τα ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας και δεν θα επικρατήσουν αντιλήψεις που μπορούν να ζημιώσουν χώρες όπως είναι η Κύπρος.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Σπέχαρ #ΟΗΕ #Κυπριακό

1 view0 comments