Τουρκικές εκλογέςΤουρκικές εκλογές

Οι τουρκικές εκλογές τελείωσαν δίνοντας υπερεξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν και ρόλο ρυθμιστή στους εθνικιστές. Τα δεδομένα αυτά δεν ευνοούν το εθνικό μας ζήτημα και είναι πολιτική αφέλεια να καλλιεργείται και πάλι κλίμα ελπίδας για ορθή και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Ο πανίσχυρος πλέον Ερντογάν θα επιχειρήσει να πετύχει μέχρι το 2023 την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης για να διευρύνει τα σύνορα της Τουρκίας. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιθετική διάταξη και στο Κυπριακό και απέναντι στη Συρία και την Ελλάδα. Θα εντείνει τον στόχο του να καταστήσει την Τουρκία σε Περιφερειακή υπερδύναμη χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα.

Τώρα, ο Γ.Γ του ΟΗΕ και οι γνωστές πρωτεύουσες θα πιέσουν την Κυπριακή Κυβέρνηση για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως μόνο με λύση του Κυπριακού θα υπάρξει ασφάλεια για τις εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεπώς, δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα ούτε και την πολυτέλεια να αυτοσχεδιάζουμε και να τρέφουμε αυταπάτες.

Πρώτο, πρέπει να πάψουν οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και με πνεύμα συναίνεσης εντός του Εθνικού Συμβουλίου να σχεδιάσουμε επιτέλους μια στρατηγική για το πως θα πορευτούμε και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο: να ενισχύσουμε, σε δομημένη βάση, τη συνεργασία με την Ελλάδα και να συγκληθεί Πανεθνική Διάσκεψη για αξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού και των Τουρκικών στόχων. Να μελετηθούν οι επιλογές που έχουμε και να καθοριστούν εθνικοί στρατηγικοί στόχοι και στρατηγική υλοποίησης τους.

Τρίτο: Να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και τις υποδομές μας για τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που θα καλύπτουν και το ζήτημα της ασφάλειας μας.

Τέταρτο: να διασυνδέσουμε τη μορφή της λύσης με το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής μας, μετακινώντας το κέντρο βάρους του προβλήματος.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Τουρκικέςεκλογές

4 views0 comments