Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών ΤραπεζώνΣυνάντηση με Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει τον εποπτικό της ρόλο και το κράτος να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών για τη συνάντηση και τη συζήτηση που είχαμε. Οι ανησυχίες που έχουν για συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί και συζητούνται πλέον στο Κοινοβούλιο, είναι ανησυχίες εύλογες και δικαιολογημένες τις οποίες συμμεριζόμαστε.

Αυτή η Πολιτεία έχει δώσει πολλά εργαλεία, θα έλεγα πολλές φορές έχει δώσει υπερόπλα στις τράπεζες αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες και τοποθετώντας τους σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από τη θέση που τους έχει βάλει η οικονομική κρίση στην Κύπρο. Ως Συμμαχία Πολιτών δεν έχουμε καμία διάθεση να ενισχύσουμε περαιτέρω το οπλοστάσιο των τραπεζών αφήνοντας ευάλωτους τους δανειολήπτες εκείνους οι οποίοι μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις που είχαν έναντι των δανείων τους. Θέλω να σημειώσω ότι η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει με ταχύτερους ρυθμούς πραγματικά μέτρα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες έτσι ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι μια αναγκαιότητα δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που να είναι σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας. Οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα αλλά και πνεύμα συνεργασίας για αναδιαρθρώσεις σε σύντομο χρόνο των δανείων. Ταυτόχρονα η Κεντρική Τράπεζα πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει τον εποπτικό της ρόλο. Είχε θέσει στόχους, έδωσε διαδικασίες στις τράπεζες αλλά δεν έχουμε δει καμία τιμωρία να επιβάλλεται στις τράπεζες που δεν υλοποίησαν τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, το κράτος θα πρέπει να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Δεν είναι με το να αφαιρούμε δικαιώματα από τους κύπριους πολίτες για προσφυγή στη δικαιοσύνη ή για άσκηση έφεσης στις αποφάσεις δικαστηρίων που θα λύσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι επισπεύδοντας τις διαδικασίες και της δικαιοσύνης έτσι ώστε να μπορεί η δικαιοσύνη να αποφαίνεται και να αντιμετωπίζει τις διάφορες προσφυγές μέσα σε σύντομο χρονικό πλαίσιο και όχι μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες που εξυπηρετούν άλλα επαγγέλματα αλλά όχι τους πολίτες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ

Κατ΄αρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δεχτήκατε και ένα μεγαλύτερο γιατί μας υποστηρίζετε. Πιστεύουμε ότι ως θέμα αρχής πρέπει να εκσυγχρονιστεί το κράτος μας με διαδικασίες που να διευκολύνουν με τρόπο σύγχρονο τη ρευστοποίηση κάποιων εξασφαλίσεων. Αυτό το όπλο οι τράπεζες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν ως απειλή για τους δανειολήπτες ώστε να δεχτούν αυτά που τους προτείνουν για αναδιάρθρωση.

Για εμάς το κλειδί της επιτυχίας, της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι σωστές αναδιαρθρώσεις. Αντί να αρχίζει η αντιμετώπιση κάποιου μη εξυπηρετούμενου δανείου ορθολογικά από αυτή τη διαδικασία, οι προτάσεις που γίνονται εστιάζουν στο να διευκολυνθούν οι τράπεζες, αφαιρώντας από τους δανειολήπτες δικαιώματα όπως το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο που είναι ιερό και απαράβατο.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΣύνδεσμοςΠροστασίαςΔανειοληπτώνΤραπεζών

1 view0 comments