Επιστολή Γ. Λιλλήκα προς τον Πρόεδρο της ΒουλήςΓιώργος Λιλλήκας

Κύριο Δημήτρη Συλλούρη

Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

19 Ιουνίου 2018

Θέμα: Έρευνα για τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας

πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας

Το θέμα της πώλησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής. Έχουν κατά καιρούς κατατεθεί από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών και Συνεργατισμού διάφορα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού και τις ανάγκες του για ανακεφαλαιοποίηση. Συχνά τα στοιχεία αυτά ήταν διαφοροποιημένα δίνοντας την εντύπωση πως αποσκοπούσαν στο να πείσουν ότι η πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ήταν αναπόφευκτη και η μόνη διέξοδος.

Επειδή η Τράπεζα είναι Κρατική και η πώληση της συνιστά πώληση Κρατικής περιουσίας, το Κοινοβούλιο έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει σε βάθος Κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Εισηγούμαι όπως ανατεθεί σε ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε χρηματοοικονομικά θέματα, σε ζητήματα συγχωνεύσεων και εκτίμησης της αξίας τραπεζικών οργανισμών, να μελετήσουν κατά πόσο οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας πώλησης είναι δίκαιοι ή δυσμενείς για το Κράτος. Μόνον έτσι θα είμαστε σε θέση τεκμηριωμένα να κρίνουμε τη συμφωνία και να αποδώσουμε ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Θεωρώ ότι το κόστος για μια τέτοια μελέτη δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο αφού οι όροι της Συμφωνίας είναι γνωστοί και τα οικονομικά δεδομένα της Συνεργατικής Τράπεζας επίσης γνωστά.

Με εκτίμηση

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

ΥΓ: Θα παρακαλούσα όπως τεθεί προς συζήτηση στην σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των Κομμάτων αυτή την εβδομάδα γιατί την ερχόμενη βδομάδα θα λείπω εκτός Κύπρου.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Συνεργατισμός #ΔημήτρηςΣυλλούρης

0 views0 comments