Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με τον Σύνδεσμο ΤυφλώνΣύνδεσμος Τυφλών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Ευχαριστήσω τον Κ. Λιλλήκα για την έμπρακτη συμπαράσταση στις προσπάθειες ώστε τα άτομα με αναπηρίες να καταστούν ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την πολύ παραγωγική συζήτηση που είχαμε σήμερα για τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες. Τα κενά που υπάρχουν στις πολιτικές και στις πρακτικές, τις στρεβλώσεις στις νομοθεσίες και γενικά τις διακρίσεις, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες. Ιδιαίτερα μας απασχολούν τα ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, δεδομένης της μη δέσμευσης της Πολιτείας για υλοποίηση της προσέγγισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την συμπαράσταση και υποστήριξη στις προσπάθειες μας για κοινωνικο-οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινότητα με τρόπο ώστε τα άτομα με αναπηρίες να καταστούν ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, εκφράζω στον κ. Λιλλήκα για τη δέσμευση του να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μαζί μας και να υποστηρίξει έμπρακτα αυτή μας την προσπάθεια ώστε οι πολίτες μα αναπηρία να γίνουν πραγματικά πολίτες της Ε.Ε και ισότιμοι πολίτες στη χώρα μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσει Προτάσεις νόμου για να βελτιωθούν οι νομοθεσίες, έτσι ώστε, να δημιουργήσουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει και την Κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν τα πρακτικά μέτρα που θα έχουν το ποθητό αποτέλεσμα.

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον φίλο Χριστάκη για την ενημέρωση. Το έχουμε πει κατ΄επανάληψη και το επαναλαμβάνω ότι είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, ένα κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει τις οικονομικές δυνατότητες, να μην έχει πετύχει μέχρι σήμερα την δημιουργική και παραγωγική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία.

Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, υπάρχουν πολλές εύκολες λύσεις σήμερα που προσφέρει η τεχνολογία που μπορούν να μετατρέψουν σε πραγματικότητα τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, την προσβασιμότητα τους και σε θέματα διακίνησης και στα ζητήματα ενημέρωσης. Λύσεις που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος για το κράτος οι οποίες όμως λύσεις δεν προωθούνται γιατί δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση αλλά και η απαραίτητη κουλτούρα και αντίληψη.

Θεωρώ ότι θα πρέπει η κυβέρνηση με σαφείς οδηγίες σε όλα τα τμήματα να επιχειρήσει να αλλάξει την αντίληψη που επικρατεί για τα άτομα με αναπηρίες. Τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι πονοκέφαλος για το κράτος. Είναι ενεργοί πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν και να παράγουν προς όφελος της κοινωνίας και στην οικονομία αλλά και στην πολιτική. Θα πρέπει το κράτος να τους δώσει τα μέσα και είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να έχουν ίσες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και για μια δημιουργική συμμετοχή και στο κοινωνικό και στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Συμμαχία Πολιτών θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, θα μελετήσουμε και τι τροπολογίες μπορούμε να καταθέσουμε ως Προτάσεις νόμου μέσα από τη Βουλή για να βελτιωθούν οι νομοθεσίες εκεί και όπου υπάρχουν κενά, έτσι ώστε, τουλάχιστον από πλευράς Κοινοβουλίου, να δημιουργήσουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει και την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν τα πρακτικά μέτρα που θα έχουν το ποθητό αποτέλεσμα. Δεν αρκεί πλέον να ανακοινώνονται σχέδια για δράσεις τα οποία δεν οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κάθε σχέδιο δράσης πρέπει να έχει χρονοδιαγράμματα, να είναι αποτέλεσμα και προϊόν ενός διαλόγου με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις των αναπήρων έτσι ώστε τα σχέδια δράσης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και όχι θεωρητικού τύπου.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΣύνδεσμοςΤυφλών

2 views0 comments