Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με τον Υπουργό ΔικαιοσύνηςΥπουργός Δικαιοσύνης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που εδραιώνουν την αξιοκρατία και δίνουν τα μέσα στην Αστυνομία για καταπολέμηση του εγκλήματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την ενημέρωση που μας έχει κάνει. Όντως είχαμε μια εκτενή συζήτηση για πάρα πολλά θέματα που άπτονται της Αστυνομίας, για την εισαγωγή διαδικασιών μεγαλύτερης διαφάνειας, αξιοκρατίας, στα ζητήματα προαγωγών, μεταθέσεων κτλ. Μετέφερα τη δική μας εκτίμηση και την συμπαράσταση σε όποιες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρήσει ο Υπουργός και το Υπουργείο που θα εδραιώνουν την αξιοκρατία, θα ανεβάζουν το ηθικό του Αστυνομικού Σώματος γιατί χρειάζεται στήριξη η Αστυνομία μας, για να μπορεί να επιτελέσει το πολύ σημαντικό έργο που έχει αναλάβει απέναντι την κοινωνία. Οι πολίτες πρέπει να ζουν με αίσθημα ασφάλειας και αυτό είναι υποχρέωση του Κράτους. Για τούτο και σε όλες τις τομές και μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρουν συμπαραστάτες.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την χρησιμότητα του Νομοσχεδίου που έχει να κάνει με την παροχή του δικαιώματος στο Αστυνομικό Σώμα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις και νομοσχέδια ως Συμμαχία Πολιτών θα το δούμε θετικά, θα καταθέσουμε τις δικές μας Προτάσεις οι οποίες αποσκοπούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Γιατί από τη μια το κράτος έχει την υποχρέωση να προσφέρει και να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και στην κοινωνία, καταπολεμώντας το έγκλημα, την διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατία αλλά ταυτόχρονα έχει την υποχρέωση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Πιστεύω πως για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει χρυσή τομή, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που όταν επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και σύμπνοιας θα βρεθούν οι λύσεις έτσι ώστε το Αστυνομικό Σώμα να έχει στη διάθεσή του πλέον εκείνα τα απαραίτητα μέσα για να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυπριακή κοινωνία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Πρέπει να δώσουμε στην Αστυνομία τη δυνατότητα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Να ευχαριστήσω και δημόσια τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα αλλά και το κόμμα τους για τη συμπαράσταση αλλά και τη βοήθεια που πρόσφεραν μέχρι σήμερα είτε στο Κοινοβούλιο είτε στο Υπουργείο και ειδικότερα στην Αστυνομία.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, επεξήγησα και επανέλαβα στον κ. Λιλλήκα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα οποία ενδυναμώνουν και υποστηρίζουν την προσπάθεια της Αστυνομίας για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο μας, να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζήτημα που σχετίζονται είτε με τη λειτουργία της Αστυνομίας είτε με την εφαρμογή της αξιοκρατίας και την εμπιστοσύνη των αστυνομικών είτε ακόμα και με την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με το σοβαρό έγκλημα ή ακόμα περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα. Έκανα αναφορά ειδικότερα στα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχρονική παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί όλη αυτή την περίοδο, τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα από την Αστυνομία, κυρίως στον επιχειρησιακό τομέα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα διαχρονικό ζήτημα το οποίο απασχολεί την αστυνομία και την Πολιτεία και θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να μας απασχολεί γιατί δεν είναι κάτι που μπορεί να εξαλειφθεί, δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία αγγέλων.

Εκείνο το οποίο συζητήσαμε ειδικότερα είναι ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την Αστυνομία στην όλη προσπάθεια. Ένα από αυτά που έχουμε συζητήσει είναι και το θέμα που αφορά την δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τον κ. Λιλλήκα σε σχέση με την αναγκαιότητά της παραχώρησης αυτής της δυνατότητάς αλλά και της κατάχρησης της ώστε να μην καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και δική μας προσπάθεια είναι να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που είτε δεν θα επιτρέπουν είτε θα περιορίζουν στο ελάχιστο αυτές τις περιπτώσεις. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανένας είναι ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ή καλύτερα να διερευνηθεί πλήρως, ειδικότερα οι περιπτώσεις των οργανωμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εμπορία των ναρκωτικών θα πρέπει να παρασχεθεί αυτή η δυνατότητα στην Αστυνομία ώστε να μπορεί να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας. Για να φτάσει σε τούτο το σημείο, η Αστυνομία ζητά από την Πολιτεία να της παραχωρηθεί η δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις που θα κρίνει η Πολιτεία ότι θα πρέπει να επιβληθούν έτσι ώστε να περιοριστεί η οποιαδήποτε κατάχρηση. Αυτή είναι η προσπάθεια μας. Και αυτή είναι η έγνοια μας έτσι ώστε να δώσουμε στην Αστυνομία πέραν από αυτά που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, να δώσουμε στην Αστυνομία αυτό που για χρόνια ζητά και που ακόμα υπάρχουν ενδοιασμοί για να παραχωρηθεί. Εάν θέλουν να φτάσουν, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν στην πλήρη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων θα πρέπει να τους δώσουμε τα απαιτούμενα όπλα που ζητούν.

Κατά καιρούς έχουμε πάρει διάφορα μέτρα, για να ενισχυθεί ο ρόλος της Αστυνομίας. Ειδικότερα θα αναφερθώ στα τελευταία χρόνια. Έχουν ληφθεί μέτρα που ουσιαστικά στηρίζουν τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, μέτρα που στηρίζουν την ίδια την Αστυνομία, μέτρα που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και μέτρα που σχετίζονται με ζητήματα της διαφθοράς. Δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανένας ότι η διαφθορά δεν είναι διαπίστωση οποιουδήποτε που βρίσκεται εκτός της Αστυνομίας αλλά είναι διαπίστωση που γίνεται από την ίδια την Αστυνομία μετά από έρευνα που έκανε. Και στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, και θέλω να ευχαριστήσω ξανά την Συμμαχία Πολιτών για την υποστήριξη που μας έδωσε ώστε να εγκριθούν τα νομοσχέδια που αφορά στην Αστυνομία. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για το που βρίσκεται η εφαρμογή εκείνων των προνοιών της νομοθεσίας, έχει οριστεί υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και από τον Μάρτη έχουν ξεκινήσει να κάνουν διερεύνηση πληροφοριών επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών που έγιναν κοντά τους. Για αυτό τον λόγο εκείνο που επεξήγησα στον κ. Λιλλήκα είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα, τον χρόνο σε αυτή την υπηρεσία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα τα οποία της έχουν αναθέσει δια νόμου και να κρίνουμε την υπηρεσία αυτή εκ του αποτελέσματος. Όπως εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε και τη ίδια την Αστυνομία. Για αυτό εκείνο που ουσιαστικά επαναλαμβάνω και δημόσια είναι να δώσουμε την ευκαιρία στην Αστυνομία να κάνει αυτό που χρειάζεται.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΥπουργόςΔικαιοσύνης #ΙωνάςΝικολάου #Μεταρρύθμιση

1 view0 comments