Τοποθετήσεις Γ. Λιλλήκα στην Πολιτική ΣύγκλητοΓιώργος Λιλλήκας

Από όσα στοιχεία είχαμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά από μια κάκιστη, ετεροβαρή συμφωνία, από την οποία ζημιώνει το κράτος και κατά συνέπεια ο πολίτης. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μεταξύ του καλού και του κακού αλλά μεταξύ ενός κακού και ενός ενδεχόμενου χείριστου σεναρίου.

Αυτός ήταν λόγος που ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών για το θέμα του Συνεργατισμού και των ΜΕΔ ακριβώς γιατί σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές πρέπει με πνεύμα συναίνεσης να πάρουμε ομόφωνες αποφάσεις, και να επεξεργαστούμε λύσεις που από τη μια διασφαλίζουν την πρώτη κατοικία αυτών που είναι πραγματικά θύματα της οικονομικής κρίσης και από την άλλη θα εξομαλύνουν και θα εξυγιάνουν το χρηματοοικονομικό μας σύστημα.

Δυστυχώς δεν εισακούστηκα.

Έπρεπε ήδη να είχαν αναληφθεί πολιτικές ευθύνες. Ο Υπουργός Οικονομικών φέρει τεράστιες και ασήκωτες ευθύνες και για τις επιλογές που έκανε στους διορισμούς του στη Συνεργατική αλλά και για τον αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων του Συνεργατισμού. Επίσης η συμφωνία που έκανε με την Ελληνική Τράπεζα, η όλη διαχείριση ήταν τέτοια για να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Αποτέλεσμα τούτου, ήταν να βρεθεί η Ελληνική σε πλεονεκτική θέση και με ακραίες απαιτήσεις τις οποίες ικανοποίησε η Κυβέρνηση. Ουσιαστικά ήθελαν η ΕΚΤ και ο ESM να σώσουν την Ελληνική Τράπεζα και η κυβέρνηση ως πειθήνια που είναι το εκτέλεσε με τον χειρότερο τρόπο. Θυσίασαν τον Συνεργατισμό για να σώσουν την Ελληνική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα ο ΥΠΟΙΚ ενώ γνώριζε τα προβλήματα, για μια πενταετία ολιγώρησε στην εξυγίανση με αποτέλεσμα να γίνουν ελάχιστα για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό και τώρα ελλοχεύουν κίνδυνοι και για άλλες τράπεζες.

Απαιτούμε και αναμένουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είτε θα παραιτηθεί είτε θα παυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αντικατασταθεί με κάποιον άξιο και ικανό.

Απαιτούμε παραίτηση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της οποίας η απουσία και ανεπάρκεια της είναι εκκωφαντική. Βρίσκεται σε μόνιμες διακοπές.

Απαιτούμε ταυτόχρονα όπως αναζητηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Πολιτικές ευθύνες έχουν και τα κόμματα που διαχρονικά εκπροσωπούνταν ή διόριζαν ημέτερους στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνεργατισμού για να κτίζουν το πελατολόγιο τους.

Για αυτό και απαιτούμε την εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους έχουν εκτελεστική εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα: αυτοί οι οποίοι με τις παραλήψεις τους ή τις λανθασμένες αποφάσεις τους ζημιώνουν το δημόσιο θα πρέπει να φέρουν προσωπική ευθύνη και αυτοί είναι που θα πρέπει να αποπληρώνουν και το κόστος

Τέλος, απαιτούμε άμεση αποσύνδεση του θέματος των εγγυήσεων με τα ΜΕΔ που ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ συμφώνησαν να τα διασυνδέσουν και άρον-άρον να τα περάσουν την Παρασκευή. Απαιτούμε να δοθεί παράταση χρόνου, ώστε να τροποποιήσουμε το νομικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την οικονομική κρίση και να κυνηγήσουμε τους Στρατηγικούς Κακοπληρωτές. Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη η παροχή εγγυήσεων από πλευράς του κράτους προς την Ελληνική για δάνεια για τα οποία ούτε ο Συνεργατισμός αλλά ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαχειρίζονται.

Η Συμμαχία Πολιτών δεν αποδέχεται το στημένο παιχνίδι ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, που θέλουν και πάλι να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα με όρους που επιβαρύνουν τους κύπριους φορολογούμενους.

Ως Συμμαχία Πολιτών θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι με στερήσεις κατορθώνουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους. Προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε Προτάσεις Νόμου.

Αυτή τη στιγμή ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια ετεροβαρή και κάκιστη συμφωνία, καλούμαστε να δούμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Αύριο το απόγευμα θα έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία θα παραθέσω τους προβληματισμούς μας και θα διαφανεί η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μειώνουν τους προβληματισμούς μας και θα μειώνουν την κατάφωρη αδικία που συντελείται σε βάρος των πολιτών.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΓιώργοςΛιλλήκας #ΠολιτικήΣύγκλητος #ΜΕΔ #Συνεργατισμός

1 view0 comments