Κυπριακό - Τουρκικές προκλήσειςΤουρκικές προκλήσεις

Εντείνονται οι αναφορές από Τουρκικής πλευράς ότι η Τουρκία θα φέρει γεωτρύπανο για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα κάνει. Συνεπώς δεν πρέπει να περιμένουμε το γεωτρύπανο για να αντιδράσουμε.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει από τώρα κάθε διπλωματικό μέσο ώστε να αποτραπεί εκ των προτέρων αυτό το ενδεχόμενο. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση πρέπει να θωρακίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με στρατηγικές συμμαχίες με χώρες που απέδειξαν τη φιλία τους, την αποφασιστικότητα τους και με τις οποίες έχουμε κοινά ενεργειακά και όχι μόνο συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, με σωστή στρατηγική, πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η πολιτική της Τουρκίας επηρεάζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να γίνει συνείδηση και να καθιερωθεί η αντίληψη ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό πρόβλημα που ακούει στο όνομα Τουρκία. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το Κυπριακό Φυσικό Αέριο θα πρέπει να συμβάλει ενεργά κι αποφασιστικά στην προστασία του δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του.

Τέλος, επαναφέρουμε την Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο, θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και σύνθετη στρατηγική η οποία από τη μια θα αποτρέπει τους όποιους κινδύνους παρουσιάζονται και από την άλλη θα αξιοποιεί τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠροκλήσειςΤουρκίας #Τουρκία

2 views0 comments