Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Υπουργό ΟικονομικώνΥπουργός Οικονομικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών επειδή είχαμε σήμερα μια πολύ καλή συζήτηση με τον ίδιο και το Επιτελείο του. Συζητήσαμε τα ζητήματα του τραπεζικού μας συστήματος, των επιλογών σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο για συγκεκριμένες σκέψεις και επιλογές. Έχω ζητήσει τη συνεργασία και τη στήριξη του επειδή σε κάποιές πτυχές θα χρειαστεί και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Θεωρώ πως μέσα από τη συλλογικότητα, μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων όπως τη σημερινή, μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε και αυτό το τελευταίο ουσιαστικά μεγάλο κατάλοιπο από την οικονομική κρίση που έχουμε βιώσει. Έχουμε συμφωνήσει ότι η επικοινωνία θα συνεχιστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Υπάρχει συναντίληψη για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Διευκολύνσεων.

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την ενημέρωση για τον Συνεργατισμό, για τα πλάνα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και για την προστασία των εργαζομένων. Βεβαίως η κύρια έμφαση δόθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως γενικό πρόβλημα, που θεωρούμε ότι είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία. Είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε περισσότερο και την Πρόταση που καταθέσαμε στην Κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Χρηματοοικονομικών Διευκολύνσεων που θα μπορούσε να εξαγοράσει αυτά τα δάνεια και να λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα όλων των τραπεζών .

Θεωρώ ότι υπάρχει μια συναντίληψη τουλάχιστον όσον αφορά την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου Οργανισμού και για το πως θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια αλλά και το πως θα διαχειριστεί το όλο ζήτημα. Υπάρχει ακόμη συναντίληψη και στην αναγκαιότητα από τη μια να προστατευθούν τα πραγματικά θύματα της κρίσης που ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την κρίση και να διαχωριστούν από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για τους οποίους εμείς δεν θέλουμε να προσφέρουμε καμία προστασία. Και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από την απλοποίηση και των διαδικασιών και των νομοθεσιών έτσι ώστε να υπάρχουν σαφείς κατηγοριοποιήσεις με διαφορετικές διαδικασίες όσον αφορά στις εκποιήσεις και γενικά την εξασφάλιση των επενδυτών που θα επενδύσουν σε αυτόν τον Οργανισμό.

Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα συγκληθεί η επιτροπή που είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη στο Προεδρικό. Θα αναμένουμε πλέον πιο συγκεκριμένες Προτάσεις του Υπουργείου και όπως πάντα εμείς θα προσέλθουμε σε αυτό τον διάλογο με όλη την καλή διάθεση, με Προτάσεις συγκεκριμένες έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα καλύπτει και τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά δεν θα προκαλεί και ζημιά στο τραπεζικό σύστημα του τόπου.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύρει Υπουργέ, κλείνει αύριο η πρώτη φάση στον Συνεργατισμό. Έχετε ενημέρωση αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;

Απάντηση ΥΠΟΙΚ: Έχω την πληροφόρηση ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά είναι ορθότερο να αναμένουμε την ολοκλήρωση και της αυριανής ημέρας για να έχουμε πλήρη εικόνα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Συνεργατισμός

2 views0 comments