Αποτελέσματα Συνόδου της ΒάρναςΓιώργος Λιλλήκας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Σύνοδος στην Βάρνα δεν απέδωσε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα διότι με τις επιθετικές-εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν πριν από την Διάσκεψή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμία πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας να εγκαταλείψει την επιθετικότητα τόσο απέναντι στην Κύπρο, την Ελλάδα ή την Συρία και τους Κούρδους.

Θεωρώ πολύ σημαντικό μετά την Σύνοδο της Βάρνας η Κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να επιμένει και να πετύχει όπως διαμορφωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της τουρκικής πολιτικής.

Ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει στην ΕΕ και στη Κυπριακή Δημοκρατία να διαπιστώνει όλες εκείνες τις ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο αλλά και ταυτόχρονά να ενημερώνεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν σε ποια ζητήματα η Τουρκία επηρεάζει αρνητικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και σε ποια σημεία βρίσκεται η τουρκική πολιτική σε αντίθεση ή παραβιάζει δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως κατά τα τελευταία συμπεράσματα.

Αυτός ο μηχανισμός είναι απαραίτητος και θα είναι εκείνος που θα βοηθήσει την Κυπριακή Κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει και δεν σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ και επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα και πάλι να μας παρεμποδίσει στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος.

Θα μας βοηθήσει ως μηχανισμός στο να προχωρήσει η ΕΕ ένα βήμα μπροστά στην λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Θεωρώ ότι οι δηλώσεις που έγιναν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την συνάντηση, και με το πέρας αυτής είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Θα πρέπει να οικοδομήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια έτσι ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία από την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Βάρνα #Τουρκία #Σύνοδος

0 views0 comments