Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ καιΓιώργος Λιλλήκας

Σύνοψη ομιλίας Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα στον δημόσιο διάλογο με θέμα "Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι στόχοι της".

Για ολόκληρη την ομιλία πατήστε ΕΔΩ

Οι γεωπολιτικές αλλαγές και η ρευστότητα στην περιοχή μας οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες, τους οποίους οφείλουμε να μελετήσουμε σε βάθος γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι μας επηρεάζουν και ως προς τη λύση του Κυπριακού και ως προς το ενεργειακό μας πρόγραμμα.

Για τη διαρκή παρακολούθηση και μελέτη των δεδομένων και των εξελίξεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο, με την αρωγή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη, πολυεπίπεδη και σύνθετη στρατηγική η οποία από τη μια θα αποτρέπει τους όποιους κινδύνους παρουσιάζονται και από την άλλη θα αξιοποιεί τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.

Το κλίμα έντασης που δημιούργησε η Τουρκία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των γνωστών πρωτευουσών και διεθνών κέντρων αποφάσεων για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, πιστεύοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση. Το ερώτημα είναι: όντως θα έχουμε αποκλιμάκωση ή διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού και μετατροπή του σε δικοινοτικό ζήτημα;

Η επιμονή της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για κοινή Επιτροπή συνδιαχείρησης και ισότιμα δικαιώματα, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες για το τι θα συμβεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Όσον αφορά την ένταση των προκλήσεων θεωρώ ότι αυτή η πτυχή θα πρέπει να αναλυθεί σε συνάρτηση με την επίθεση στο Αφρίν και την προσπάθεια εμβολισμού Ελληνικής φρεγάτας στο Αιγαίο. Οι συστηματικές δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και η έντονη πολεμική του ρητορική, δεν θα πρέπει, κατά την άποψη μου, να ερμηνευτούν ως εξάρσεις της στιγμής. Αν όντως ο Ερντογάν επιδιώκει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλα τα μέρη που την συνυπέγραψαν. Από τη στιγμή που τα άλλα μέρη αρνούνται κάθε συζήτηση, ο μόνος τρόπος να τα οδηγήσει η Τουρκία σε διάλογο είναι μέσα από ένα θερμό επεισόδιο ή μια ελεγχόμενη στρατιωτική σύρραξη, για τον τερματισμό της οποίας θα θέσει όρους και προϋποθέσεις.

Άμεσος στόχος μας θα πρέπει να είναι η θωράκιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με στρατηγικές συμμαχίες με χώρες που απέδειξαν τη φιλία τους, την αποφασιστικότητα τους και με τις οποίες έχουμε κοινά ενεργειακά και όχι μόνο συμφέροντα.

Παράλληλα στόχος μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη (οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά) εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που δεν εξαρτώνται από τη δική μας βούληση.

Η στρατηγική μας πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να αξιοποιεί με κίνητρα ή αντικίνητρα, τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής αγοράς, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τον σύνθετο και περίπλοκο αραβικό κόσμο και τον ρόλο της Αιγύπτου σε όλο αυτό το πλέγμα. Πρέπει, ακόμα, να λαμβάνει υπόψη το ρόλο και τα συμφέροντα του Ισραήλ, τα ζητήματα ασφάλειας που το απασχολούν, όπως και τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντα και το ρόλο της Ρωσίας.

Βασική παράμετρος στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα συμφέροντα της αλλά και ο ρόλος και οι ευθύνες που η Ένωση πρέπει να αναλάβει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδοκά όπως το Φυσικό Αέριο της Κύπρου αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς. Θεωρείται περίπου αυτονόητο, χωρίς καν οικονομικές μελέτες ωφελιμότητας για την Κύπρο, ότι το Φυσικό μας Αέριο θα τροφοδοτήσει τις ανάγκες των εταίρων μας. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το Κυπριακό Φυσικό Αέριο θα πρέπει να συμβάλει ενεργά κι αποφασιστικά στην προστασία του δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του.

Είμαστε μια μικρή χώρα αλλά με μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λόγο της γεωγραφικής μας θέσης. Πολλά και σημαντικά Ευρωπαϊκά συμφέροντα ή σχεδιασμοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν παρά μόνο με τη θετική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των όποιων εσόδων θα γίνει μέσα από ένα ειδικό ταμείο σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Αν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θέλουν να έχουν τα ίδια οφέλη που θα έχουν οι υπόλοιποι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουν παρά να απεγκλωβιστούν από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Άγκυρας και να εργαστούν μαζί μας για μια δίκαιη λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των νόμιμων πολιτών της και κανενός άλλου.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Ενεργειακοίσχεδιασμοί

3 views0 comments