Κυπριακό - ΑΟΖΓιώργος Λιλλήκας

Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική κυβέρνηση με τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ αποσκοπεί από τη μια να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να εκπληρώσει με επιτυχία το ενεργειακό της πρόγραμμα και από την άλλη να διασυνδέσει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με τη λύση του Κυπριακού. Είναι για αυτό το λόγο που οι όποιες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αυτή τη στιγμή από εξωτερικούς παράγοντες αποσκοπούν στην επανάληψη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν.

Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος τον οποίο θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Στο τραπέζι των συνομιλιών με αυτές τις συνθήκες δεν θα είναι μια διαφορετική Τουρκία. Δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια διαλλακτική τουρκική κυβέρνηση στις συνομιλίες. Ιδιαίτερα εάν η σύνθεση μιας νέας Διάσκεψης θα παραμείνει αυτή που ήταν στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντάνα. Η ίδια Τουρκία που εμφανίζεται επιθετική στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΑ και στη Συρία , η ίδια Τουρκία θα βρίσκεται στις συνομιλίες και με τους ίδιους ακραίους στόχους. Για αυτό επιβάλλεται καλύτερος συντονισμός με την Ελληνική κυβέρνηση.

Επιβάλλεται το Εθνικό Συμβούλιο να συζητήσει σε βάθος τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, να αξιολογήσει τους τουρκικούς στόχους ώστε να διαμορφώσουμε μια πολιτική για το πως θα πορευτούμε και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα που μπορούμε να αφήσουμε έξω μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με αίσθημα ευθύνης και νηφαλιότητα, μας δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσουμε εκείνο το πλαίσιο πολιτικής που πραγματικά θα εξυπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΑΟΖ #Κυπριακό

1 view0 comments