Διακαναλική ΑκκιντζήΜουσταφά Ακκιντζί

Απογοητευτικός και απαράδεκτος για άλλη μια φορά, εμφανίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο λεγόμενος Τουρκοκύπριος ηγέτης απροκάλυπτα πλέον έγινε το φερέφωνο των προκλητικών τουρκικών θέσεων. Συνεχίζει να εμμένει στο αβάσιμο του επιχείρημα για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου μέσω μιας κοινής επιτροπής ενώ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας ότι η φθηνότερη επιλογή για μεταφορά του ΦΑ είναι διαμέσου της Τουρκίας! Η θέση αυτή είναι αποκαλυπτική για τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ακόμη και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην παρούσα φάση εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Άγκυράς, παραγκωνίζοντας τους Τουρκοκύπριους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι καθαρά κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα και δεν πρόκειται να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, πρέπει αποφασιστικά να εμπεδώσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι οι τουρκικές αιτιάσεις στρέφονται κατά των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν στις πηγές και διαδρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ακιντζί και η υπόλοιπη τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να αποφασίσουν αν θα είναι μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αν θέλουν να έχουν χωριστή παράνομη αποσχιστική οντότητα. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να έχουν τα καλά δύο κόσμων χωρίς υποχρεώσεις. Αν θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε να διαλύσουν το ψευδοκράτος και να ενσωματωθούν στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Τέλος, η εμμονή του κ. Ακιντζί για νέα διάσκεψή με την ίδια σύνθεση και από εκεί που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα είναι επικίνδυνη γιατί είτε θα μας οδηγήσεισε μια τουρκική λύση, είτε σε ταφόπλακα του προβλήματος, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να κριθεί από τη διεθνή κοινότητα ως μη επιλύσιμο.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΜουσταφάΑκκιντζί #Διακαναλική

0 views0 comments