Τουρικές απειλές στην ΑΟΖΓιώργος Λιλλήκας

Η παράνομη τουρκική ενέργεια παρεμπόδισης γεώτρησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ισοδυναμεί με υβριδική πολεμική ενέργεια. Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει ούτε να υποτιμηθεί ούτε να υποβαθμιστεί. Η πολεμική ρητορική του Ερντογάν δεν είναι τυχαία.

Η Τουρκική ενέργεια ήταν προβλεπτή και αναμενόμενη. Είναι γι’ αυτό το λόγο που είχα ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις εκλογές, τονίζοντας πως είναι ευκολότερο να αποτρέψουμε με προληπτικές πρωτοβουλίες γεγονότα παρά να τα ανατρέψουμε όταν αυτά επισυμβούν.

Δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Τα γεγονότα μας έχουν προλάβει και θα πρέπει να δούμε πως αποτρέπουμε χειρότερες εξελίξεις που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν πολύ αρνητικά δεδομένα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η άμεση επιστροφή σε συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες είναι συνταγή εθνικής αυτοκτονίας. Όχι μόνο θα ενισχύσει την Τουρκική επιχειρηματολογία αλλά θα καταστήσει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όμηρο της λύσης του Κυπριακού και άρα όμηρο της Τουρκίας.

Αυτή η κρίση αποδεικνύει πόσο κρίσιμη είναι η σύσταση και στη χώρα μας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πρόταση που κατέθεσα από το 2016 στο Εθνικό Συμβούλιο, με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικών αλλά και μέτρων αντίδρασης έτσι ώστε να πάψουμε να είμαστε ουραγοί των γεγονότων και να αυτοσχεδιάζουμε.

Αναμένω άμεσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και σχεδιασμό των απαιτούμενων δράσεων. Από πλευράς μας έχουμε ετοιμάσει και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠροκλήσειςΤουρκίας #Τουρκία #ΑΟΖ

0 views0 comments