Αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών, αξιογράφων με τη συμμετοχή των τραπεζώνΓίνεται πολύ συζήτηση για την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί μερίδα των συμπολιτών μας με το κούρεμα των καταθέσεων, με την κλοπή στην περίπτωση των κατόχων αξιογράφων (όχι των θεσμικών επενδυτών αλλά των απλών ανθρώπων) και η όλη συζήτηση δυστυχώς περιστρέφεται σε λανθασμένους άξονες.

Ενώ όλοι ή τουλάχιστόν φαινομενικά συμφωνούν ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, οι προτάσεις που κατατίθενται τις περισσότερες φορές είναι είτε ανεφάρμοστες είτε είναι προτάσεις που θα φέρουν τους μισούς φορολογούμενους να πληρώσουν την αδικία αυτή, από την οποία δεν επωφελήθηκε το σύνολο της κοινωνίας αλλά επωφελήθηκαν οι τράπεζες.

Η δικά μας Πρόταση για σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης είναι η μόνη ρεαλιστική, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της αδικίας και για τα ταμεία προνοίας ,τα αξιόγραφα και τους κουρεμένους χωρίς όμως να υποστεί κόστος το Δημόσιο, χωρίς να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν και να αποκαταστήσουν με τα δικά τους λεφτά την αδικία σε βάρος άλλων συμπολιτών μας.

Θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να αξιοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία που τα επιτρέπει η κυπριακή νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες.

Από την μια η αποκατάσταση των κουρεμένων και των αξιογράφων να γίνει αποτελεσματικά με την συμμετοχή των ίδιων των τραπεζών.

Οι τράπεζες είναι που έχουν επωφεληθεί από τα αξιόγραφα και από το κούρεμα και οι τράπεζες είναι αυτές οι οποίες μέσα από την επιβολή ενός ειδικού τέλους ύψους 3% επι των λειτουργικών τους κερδών θα πρέπει να συνεισφέρουν έτσι ώστε να γίνει αυτή η κοινωνική αποκατάσταση.

Πέραν τούτου, θεωρώ ότι περαιτέρω συζήτηση με συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί μια κίνηση παραπλάνησης, η οποία θα οδηγήσει στο να διχαστεί η κυπριακή κοινωνία σε ένα τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κούρεμακαταθέσεων #Αξιόγραφα #Αποκατάσταση

1 view0 comments