Οι ευθύνες Κυβέρνησης και Βουλής για το κούρεμα καταθέσεωνΑνδρέας Αποστόλου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ενόψει της αποχώρησης του από την συγκεκριμένη θέση, αποκάλυψε το πραγματικό παρασκήνιο του τραγικού Μαρτίου 2013 που βύθισε την Κύπρο και τους πολίτες μας σε βαθιά οικονομική κρίση.

O κ. Ντάιζελμπλουμ σε μια μορφή απολογισμού, μετανιώνει για αυτό το επεισόδιο, αν και ήταν η Κυπριακή Κυβέρνηση που πρότεινε την επιβολή αυτού του μέτρου.

Είναι όμως και μερικά άλλα σημεία που χρήζουν επισήμανσης, όπως και αναπάντητα ερωτήματα, για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και της Βουλής τον Μάρτιο του 2013:

Σε ότι αφορά την Κυβέρνηση και ειδικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη:

1. Γιατί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβηκε το χώρο συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ; Δεν γνώριζε ή δεν έπρεπε να γνωρίζει ότι δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο σώμα έχουν μόνο οι ΥΠΟΙΚ των χωρών της Ευρώζωνης;

2. Σε τι εξυπηρετούσε η παρουσία του στις Βρυξέλλες, αφού δεν του δόθηκε δικαίωμα να είναι μέσα στην αίθουσα συνεδρίας του Γιούρογκρουπ καθιστώντας τον εαυτό του ευάλωτο σε πιέσεις και χωρίς διέξοδο; Η φυσική του παρουσία του στέρησε την εξέταση επιλογών.

3. Γιατί δεν άφησε άλλες επιλογές, εντός Ε.Ε., ανοικτές σε πολιτικό επίπεδο π.χ να ζητούσε έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (εκεί όπου μετέχουν Προέδροι και Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων); Αντί αυτού επέλεξε να διαβουλεύεται με ΥΠΟΙΚ κάποιων κρατών της Ευρωζώνης και απέκλεισε πολιτικές επιλογές, όπως και κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν μετέχουν σε Ευρωζώνη και που θα μπορούσαν να ήταν υποβοηθητικά της υπόθεσης της Κύπρου.

4. Γιατί αντί να προετοιμαστεί και να μεταβεί με στιβαρή αντιπροσωπεία επέλεξε και διαπίστευσε για συμμετοχή κομματικά στελέχη; Τι δουλειά είχε για παράδειγμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε αντιπροσωπεία Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2013;

5. Υπάρχουν άραγε πρακτικά των συγκεκριμένων συναντήσεων του Eurogroup; Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα; Αν η δικαιολογία είναι ότι ενδεχομένως να είναι απόρρητα, ο Πρόεδρος ήδη το ξεπέρασε αυτό με την διαρροή απόρρητων σημειωμάτων για το Κυπριακό. Εν πάση περιπτώσει οι αποκαλύψεις του κ Dijsselbloem για το παρασκήνιο είναι δεδομένες και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Σε ότι αφορά την Βουλή:

1. Η Βουλή και ειδικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών απέτυχε να ασκήσει τον ρόλο που της αναλογούσε που είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και εποπτεία. Η συγκεκριμένη επιτροπή και τα μέλη της, όπως και τα τότε Κοινοβουλευτικά κόμματα, έπρεπε να ήταν σε διαρκή συνεδρία, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό για πλήρη ενημέρωση.

2. Απόδειξη αυτού ότι η Επιτροπή Οικονομικών δεν αντιλήφθηκε την ανακοίνωση του έκτακτου Eurogroup που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

3. Η Επιτροπή Οικονομικών μπορούσε να πάρει άλλη απόφαση δίνοντας άλλη λύση, λιγότερο οδυνηρή.

Τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή επέδειξαν πλήρη άγνοια στον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκλωβίστηκε σε προτάσεις και αποφάσεις που στέρησαν το βίος των Κυπρίων πολιτών και βύθισε το κράτος σε βαθιά ύφεση. Μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέρησε άλλες επιλογές με την χρήση των μηχανισμών και θεσμικών σωμάτων της Ε.Ε. και επέλεξε να είναι θεατής έξω από την αίθουσα του Eurogroup.

Σε περίπτωση εκλογής του Γιώργου Λιλλήκα, όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα παρουσιάζονται στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τόσο πριν όσο και μετά από τη συμμετοχή τους σε συναντήσεις Υπουργικών Συμβουλίων της Ε.Ε. Σε ότι αφορά τις αποφάσεις και χειρισμούς της Κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2013, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Γιούρογκρουπ, αν υπάρχουν και αν τηρήθηκαν τέτοια πρακτικά και θα διοριστεί ειδική εξεταστική επιτροπή για διεξαγωγή συνεντεύξεων με κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρών (λειτουργούς της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ε.Ε, λειτουργούς του ΥΠΟΙΚ, λειτουργούς του Διπλωματικού Γραφείου του ΠτΔ) για να γνωρίζει ο λαός όλη την αλήθεια για το πως φτάσαμε σε αυτές τις τραγικές αποφάσεις.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κούρεμακαταθέσεων #Ευθύνες #Βουλή

0 views0 comments