Σύνοψη ομιλίας Γ. Λιλλήκα στην εκδήλωση γυναικών


Με πολιτική που στηρίζεται σε έξι άξονες οι γυναίκες θα αποκτήσουν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει στην κυπριακή κοινωνία.

Στο γυναικείο φύλο χρωστώ πολλά. Με μεγάλωσαν τρεις γυναίκες και ενώ μπορεί να στερούμουν πολλά υλικά αγαθά, είχα άπλετη αγάπη και το φως της ανιδιοτέλειας από τις γυναίκες αυτές. Για αυτό και αισθάνομαι πολύ τυχερός.

Για τη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, φταίμε εμείς οι άντρες γιατί η Κυπριακή πολιτεία εδώ και δεκαετίες είναι ανδροκρατούμενη. Κοιτάζοντας μελέτες διεθνών οργανισμών για τη θέση της γυναίκας στην Κύπρο, μόνο θλίψη μπορούμε να εκφράζουμε. Στην έκθεση του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ για το 2017 για την χώρα μας, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι τόσο μεγάλες που με τον ρυθμό που προχωρούμε θα εξαλειφθούν το 2234. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η Κύπρος το 2016 κατείχε την 86η θέση. Το 2017 οπισθοδρομήσαμε στην 92η θέση. Ντροπή μας! Οι Κύπριες γυναίκες έχουν ένα από τα πιο ψηλά επίπεδα μόρφωσης. Και είναι ντροπή σε αυτό το κράτος που συνεχώς τις υποβαθμίζει. Στόχος μας είναι να βάλουμε την Κύπρο στις πρώτες 10 χώρες.

Οι γυναίκες δεν θέλουν προνομιακή μεταχείριση. Θέλουν ίση μεταχείριση και τότε θα αποδείξουν ότι σε πολλά υπερτερούν των ανδρών. Για αυτό και η πολιτική μας στηρίζεται σε έξι άξονες:

1. Παιδεία

Διαμόρφωση Παιδείας που προάγει την αρχή της ισότητας των δυο φύλων από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο. Το εκπαιδευτικό σύστημα και οι σχολικές μονάδες θα πρέπει με τις δράσεις τους να δίνουν βιώματα ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών.

2. Ινστιτούτο ισότιμης συμμετοχής

Σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, ανάπτυξη ειδικού προγράμματος καλλιέργειας του ενδιαφέροντος στην πολιτική και κοινωνική συμμετοχή και καλλιέργεια δεξιοτήτων για την ανάληψη ηγετικών θέσεων. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε νέες ηλικίας 16 έως 30 χρονών. Δεν έχω καμία αμφιβολία για το πόσο πετυχημένα οι νεαρές γυναίκες θα αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες αποδεικνύοντας μας πόσα χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια στερούμενοι τη δημιουργικότητα των γυναικών.

3. Θετική ποσόστωση

  • Ισότιμη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

  • Ποσόστωση 35% εκπροσώπησης σε ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές και Δημοτικές εκλογές.

  • Ποσόστωση 35% στα Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών εισαγμένων στο Χρηματιστήριο.

4.Υποδομές διευκόλυνσης της γυναίκας

Πενταετής σχεδιασμός για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών οι οποίες θα δώσουν τον αναγκαίο ελεύθερο χρόνο στην εργαζόμενη γυναίκα.

Τέτοιες υποδομές είναι:

  • Το υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο

  • Η δημιουργία νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών στους χώρους εργασίας ή κοντά στους χώρους εργασίας.

  • Άδεια μητρότητας και πατρότητας δύο ετών

5. Επίτροπος δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Η Επίτροπος θα έχει την ευθύνη της διαβούλευσης, της διαμόρφωσης και υποβολής στο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένης πολιτικής για προαγωγή της γυναικείας ανέλιξης. Παρακολούθηση και συντονισμός υλοποίησης της πολιτικής.

6. Τέλος, είναι η επαναφορά του σχεδίου που είχα εισάξει ως Υπουργός Εμπορίου για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αύξηση του σχετικού κονδυλίου. Οι γυναίκες μπορούν να δημιουργήσουν πετυχημένες επιχειρήσεις αρκεί να τος δοθούν οι ευκαιρίες.

Σε αυτές τις εκλογές, στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την Κύπρο. Να δημιουργήσουμε τη χώρα που θα μας κάνει περήφανους. Με μια ισχυρή και υγιή οικονομία. Ένα αποτελεσματικό κράτος με λιγότερο δημόσιο χρέος. Μια σύγχρονη δημοκρατία με περισσότερο ρόλο στους πολίτες. Σε μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη χωρίς κηδεμόνες και ξένα στρατεύματα. Αυτό είναι το χρέος μας. Να παραδώσουμε στα παιδία μας μια τέτοια Κύπρο. Γιατί μόνο τότε θα μπορούμε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και να τους πούμε ότι τους παραδίδουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε.

Για αυτό και καλώ το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τις γυναίκες, μαζί να δώσουμε αυτό τον αγώνα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Γυναίκα

1 view0 comments