Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τα λάθη της ΤουρκίαςΓιώργος Λιλλήκας

Το κυπριακό βρίσκεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη φάση. Διαφωνούμε κάθετα με οποιεσδήποτε προσπάθειες και με τα οποιαδήποτε σχέδια προωθούνται για συγκεκαλυμμένη ή απροκάλυπτη διχοτόμηση.

Στόχος μας θα έπρεπε και πρέπει να είναι η αλλαγή της πορείας του κυπριακού: να το θέσουμε πάνω στις σωστές του βάσεις που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις με την πολιτική μας που θα καταστήσουν την κατοχή ασύμφορη.

Μόνο όταν δοκιμάσουμε μια διεκδικητική πολιτική, μόνο όταν δημιουργήσουμε κόστος στην Τουρκία και αυτή η πολιτική δεν αποδώσει, δεν φέρει την κάμψη της Τουρκίας, μπορεί να γίνουν τα οποιαδήποτε πλάνα βήτα και άλλοι σχεδιασμοί για το κυπριακό.

Σχεδιασμοί που οδηγούν σε συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση ή σε ανοιχτή διχοτόμηση απλούστατα θα νομιμοποιήσουν τα δεδομένα που δημιούργησε η κατοχή. Στόχος θα πρέπει να είναι η ανατροπή των δεδομένων που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή και όχι η νομιμοποίηση τους.

Τουλάχιστον όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για να πειστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, να χαράξουμε μια αξιοπρεπή διεκδικητική πολιτική που θα μας επιτρέψει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και όχι να τα διαπραγματευόμαστε με τον κατακτητή.

Τα κράτη όπως έχω πει πολλές φορές δεν έχουν φίλους, έχουν συμφέροντα. Με τα συμφέροντα είναι που πρέπει να παίξουμε και να επηρεάσουμε ώστε να αλλάξει η τουρκική πολιτική. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία βιώνει μια βαθιά κρίση με εμπόλεμες εστίες αλλά και μια μεγάλη ρευστότητα όσον αφορά τα εθνικά σύνορα των κρατών της περιοχής μας. Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα συγκριτικά με την Κύπρο, αλλά δεν είναι ούτε υπερδύναμη, ούτε παντοδύναμη. Ούτε η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεωρείται στατική. Στις διεθνείς σχέσεις και στην ιστορία τα πάντα αλλάζουν και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, η Τουρκία έχει δημιουργήσει πάμπολλα προβλήματα με τους γείτονες της, έχει όμως δημιουργήσει προβλήματα με τους στρατηγικούς συμμάχους της. Θα πρέπει να δείξουμε υπομονή, να διαμορφώσουμε επιτέλους ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν τα λάθη της Τουρκίας ή η αλαζονεία της Τουρκίας απέναντι στους γείτονες της, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και απέναντι στις ΗΠΑ.

Τα παράθυρα ευκαιρίας κλείνουν. Είναι εδώ που χρειάζεται ένα μικρό κράτος να είναι ευέλικτο, αποφασιστικό και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #Διχοτόμηση #Τουρκία

3 views0 comments