Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας ΚύπρουΠαρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου


Ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Γιώργος Λιλλήκας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Λιλλήκας παρουσίασε στην αντιπροσωπεία τις Προτάσεις του για στήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Στις δηλώσεις ο κ. Λιλλήκας αφού συνεχάρη το Παρατηρητήριο για το έργο που επιτελεί ανέφερε ότι «χρωστούμε πολλά στα άτομα τρίτης ηλικίας γιατί είναι αυτά που εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε εμείς μια καλύτερη ποιότητα ζωής». Τώρα, πρόσθεσε ήρθε η σειρά μας να τους ανταποδώσουμε και ως Πολιτεία οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να καταστήσουμε το υπόλοιπο της ζωής τους δημιουργικό και χρήσιμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κ. Δήμος Αντωνίου δήλωσε ότι βρήκαν απόλυτη κατανόηση από τον υποψήφιο Πρόεδρο για τον τρόπο αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας στην αντιμετώπιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

 1. Αύξηση των συντάξεων έτσι ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, και που σήμερα είναι €733 το μήνα.

 2. Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την εισαγωγή του κανόνα των 10 ημερών για σοβαρές παθήσεις και ενίσχυση του θεσμού της κατοίκου φροντίδας.

 3. Καθορισμός των δεξιοτήτων των λειτουργών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας και αναβάθμιση τους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

 4. Δημιουργία Επιτρόπου Ηλικιωμένων (Τρίτης Ηλικίας και Υπερηλίκων) με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους μέσω του συντονισμού με τους αρμόδιους φορείς του κράτους αλλά και με την παρακολούθηση, υιοθέτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών και καλών πρακτικών για θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

 5. Ενίσχυση του νόμου για πρότυπα αδειοδοτησης γηροκομείων σε σχέση με τις υποδομές και τη στελέχωση.

 6. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία βασισμένα στις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών πολιτικών και καλών πρακτικών που αφορούν στην ενεργή και αξιοπρεπή γήρανση.

 7. Ίση και δίκαιη πρόσβαση σε υπηρεσίες μάθησης, ψυχαγωγίας, συμπερίληψης και συμμετοχής στα κοινά.

 8. Ενίσχυση των υπηρεσιών ενεργής γήρανσης και άσκησης για την τρίτη ηλικία.

 9. Θέσπιση προγραμμάτων επιστημονικής στήριξης (ψυχολογία, κοινωνιολογία) σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

 10. Δημιουργία Κέντρων Μνήμης σε όλη την Κύπρο, στη βάση αυτών που λειτουργούν στην Ευρώπη και πρόσφατα στη Λεμεσό, για την κοινωνικοποίηση, τη νοητική ενδυνάμωση, την κινητοποίηση, τη διατήρηση των δεξιοτήτων των ηλικιωμένων μας και παράλληλα τη δημιουργική έκφραση και απασχόληση τους και τη σωματική τους υγεία. Μέσω αυτών των Κέντρων να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητα τους χωρίς να εξαρτώνται από τους άλλους.

 11. Δημιουργία προγράμματος με υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας να δραστηριοποιούνται σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις και δραστηριότητες.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠαρατηρητήριοΤρίτηςΗλικίας #Ηλικιωμένοι #ΔήμοςΑντωνίου

8 views0 comments