Συνάντηση Γ. Λιλλίκα με την Υπουργό ΕργασίαςΖέτα Αιμιλιανίδου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από ζητήματα.

Συζητήσαμε για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση την οποία και θα συνεχίσουμε την συζήτηση με το Υπουργείο προτού την δώσουμε στην δημοσιότητα για το πως το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να γίνει πιο αποδοτικό μέσα από μια σωστή διαχείριση έτσι ώστε να αυξάνονται τα έσοδα του από τη διαχείριση από επαγγελματίες και όχι απλά από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Υπάρχουν καλές πρακτικές στο εξωτερικό. Υπάρχουν άλλα ταμεία επενδυτικά στο εξωτερικό που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους και αυτά θα πρέπει να αντιγράφουμε και όχι κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Συζητήσαμε το θέμα της άδειας πατρότητας όπου ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε πάρει πολύ πρόσφατα και μία πρωτοβουλία και χαίρομαι γιατί η Υπουργός μας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπερψηφιστεί. Θα είναι μια πρώτη αρχή, ένα θετικό βήμα, το οποίο σταδιακά, ελπίζουμε ότι στα επόμενα λίγα χρόνια η άδεια πατρότητας θα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την άδεια μητρότητας, έτσι εξισώνοντας και τα δύο φύλα.

Συζητήσαμε για το θέμα του κατώτατου μισθού. Η άποψη μας ως Συμμαχία Πολιτών είναι ότι θα πρέπει σε όλα τα επαγγέλματα πλέον να υπάρχει ενιαίος κατώτατος μισθός. Μόνο έτσι θα υπάρχει ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων και δεν θα τυγχάνουν κάποιοι εκμετάλλευσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης, εγείρονται κάποια ζητήματα από εργοδοτικής πλευράς, όμως θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα αυτό το ζήτημα να τεθεί στο τραπέζι, να συζητηθεί για να μπορέσουμε ως κοινωνία να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα του επαγγέλματος τουλάχιστον όσον αφορά τον κατώτατο μισθό.

Συζητήσαμε και το θέμα του ΕΕΕ. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει το Υπουργείο να εφαρμόζει την πρόνοια του νόμου ότι όσοι είναι σε θέση εργασίας, όσοι μπορούν να εργαστούν και είναι λήπτες του ΕΕΕ θα πρέπει να προσφέρουν κοινωνική ή άλλη εργασία για να είναι δικαιούχοι , διαφορετικά θα πρέπει να πάψουν να δικαιούνται το επίδομα αυτό. Αν δεν εφαρμόσουμε με αυστηρότητα αυτή την αρχή τότε φοβάμαι θα δημιουργήσουμε μια γενιά από νέους οι οποίοι θα έχουν συνηθίσει πλέον να μην εργάζονται και να συντηρούνται με ένα ελάχιστο εισόδημα από το κράτος κάτι το οποίο δεν θα είναι επωφελές για την κοινωνία, αντίθετα θα λειτουργήσει ως μια μεγάλη κοινωνική πληγή με κόστος στο ευρύτερο σύνολο. Ξέρουμε ότι κάνει προσπάθειες το Υπουργείο, εμείς θα συμπαρασταθούμε σε αυτή την προσπάθεια και πρέπει να είμαστε αυστηροί .

Υπάρχουν τα ζητήματα που αφορούν το ωράριο των καταστημάτων. Έχουμε μια κάπως διαφορετική αντίληψη με την Υπουργό. Κατανοούμε ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν όμως και μια κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι δυσκολεύονται, ιδίως τα μικρά καταστήματα με τα ωράρια της Κυριακής και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις νέου προσωπικού και αποστερούνται του δικαιώματος να είναι με την οικογένεια τους ή θα πρέπει να οδηγούνται στο συμπέρασμα να κλείσουν τα καταστήματα.

Ευχαριστώ την Υπουργό για την συνεργασία και όπως είπα και πριν, αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί.

ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ

Να ευχαριστήσω και εγώ τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και τους συνεργάτες του γι’ αυτή την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων επί των θεμάτων που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Να πω ότι έχω αναφέρει στον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών ότι ήδη έχουμε ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για την άδεια πατρότητας το οποίο πιστεύουμε είναι ακόμα ένα βήμα προς την ισότητα ανδρών και γυναικών που είναι τόσο σημαντική.

Η άδεια πατρότητας όπως την έχουμε αποφασίσει είναι για δύο εβδομάδες πληρωμένη άδεια πατρότητας.

Επίσης για τα θέματα του ΕΕΕ έχω εξηγήσει ότι από την πρώτη στιγμή η θέση μας είναι ότι επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία. Για αυτό σε λίγες μέρες θα υλοποιηθεί το σχέδιο το οποίο έχουμε προκηρύξει και υλοποιεί η ΑΝΑΔ που αφορά νέους 28-40 ετών οι οποίοι θα απασχοληθούν στην δημόσια υπηρεσία στους ημικρατικούς οργανισμούς, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για έξι μήνες, έτσι ώστε να καταρτιστούν με το ΕΕΕ. Φυσικά, μιλάμε πάντοτε για όσους είναι ικανοί προς εργασία. Θέλω να αναφέρω ότι όσοι δεν ανταποκριθούν δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι του ΕΕΕ. Επίσης, όποιοι αρνούνται θέση εργασίας. Αυτός είναι ο νόμος του ΕΕΕ. Έχουμε πει ως Κυβέρνηση από την Κυβέρνηση, ότι επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία.

Να ευχαριστήσω ξανά για αυτή την ανταλλαγή απόψεων. Είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάσσουμε απόψεις για θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας γιατί όλοι ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΥπουργόςΕργασίας #ΤαμείοΚοινωνικώνΑσφαλίσεων

1 view0 comments