Το Κυπριακό δεν σηκώνει και δεν αντέχει πειραματισμούς άπειρων πολιτικώνΓιώργος Λιλλήκας

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου κινούνται στη λογική της Ταιβανοποίησης και όχι της αναγνώρισης αλλά της μετατροπής των κατεχομένων εδαφών μας σε ένα καθεστώς τύπου Ταιβάν, όπου δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και δεν μετέχει σε κανένα διεθνή οργανισμό. Όμως η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί την ύπαρξη της Ταιβάν και οι συναλλαγές με τη χώρα αυτή δεν είναι πλέον παράνομες. Επαναφέρει αυτή την απειλή η Τουρκία για να μας σύρει ξανά σε μια νέα διάσκεψη μετά τις εκλογές για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν.

Είναι η ίδια η τακτική που ακολούθησε και μας οδήγησε με τα λάθη δυστυχώς του προέδρου Αναστασιάδη στη Γενεύη και μετά στο Κρανς Μοντάνα όπου πέτυχε την κήρυξη αδιεξόδου. Συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν και με κεκτημένο να θεωρείται πλέον από τον Γενικό Γραμματέα ως κεκτημένο τις Προτάσεις Αναστασιάδη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί μόνο στα ζητήματα των εγγυήσεων και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πίεση θα στραφεί προς τη δική μας την πλευρά για να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός στη μέση γραμμή. Και η μέση γραμμή δεν θα μπορεί να είναι τίποτε άλλο από λίγες εγγυήσεις και λίγα επεμβατικά δικαιώματα, με άλλα λόγια να παραμείνουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και να έχουν ρόλο στο Κυπριακό αλλά αντί οι συνθήκη να ονομάζεται συνθήκη εγγυήσεως θα ονομάζεται συνθήκη εφαρμογής λύσης του Κυπριακού και παραμονή εσαεί τουρκικών στρατευμάτων σε καθεστώς μιας τουρκικής κυρίαρχης βάσης με παραμονή μιας μεραρχίας.

Μια τέτοια λύση κατά την άποψη μου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τουρκικό προτεκτοράτο. Ελπίζω και ο κύριος Αναστασιάδης και ο κύριος Μαλάς που επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση να συνειδητοποιήσουν ότι δεν σηκώνει η Εθνική μας υπόθεση επανάληψη των ίδιων λαθών. Βέβαια στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται το Κυπριακό δεν σηκώνει και δεν αντέχει ούτε και πειραματισμούς άπειρων πολιτικών. Η Εθνική μας υπόθεση δεν προσφέρεται για να αποκτήσουν εμπειρίες κάποιοι πολιτικοί. Χρειάζεται μια νέα πορεία στο Κυπριακό, χρειάζονται έμπειροι χειρισμοί αλλά και πνεύμα διεκδικητικότητας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #Τσαβούσογλου

1 view0 comments