Η επίσκεψη Μέι θυμίζει επίσκεψη σε αποικία. Οι βρετανικές βάσεις είναι παράνομεςΓιώργος Λιλλήκας

Η επίσκεψη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στις Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, αποτελεί πρόκληση για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θυμίζει επίσκεψη σε αποικία. Ευθύνες φέρει βέβαια η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη γιατί ενώ είχε την ευκαιρία με το Brexit να θέσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το ζήτημα των βάσεων, δεν το έπραξε και μοιρολατρικά και χωρίς κανένα ίχνος διεκδικητικότητας το μόνο που ζήτησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι να παραμείνει το καθεστώς των βάσεων ως έχει σήμερα. Αυτό είναι απαράδεκτο και το καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή.

Το είχα εγγράψει και συζητήσει και στην Επιτροπή Εξωτερικών στην παρουσία του κ. Κασουλίδη. Δυστυχώς δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία ένταξε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Brexit το θέμα του Γιβραλτάρ, ζητώντας συγκυριαρχία και κατοχυρώνοντας ότι καμία απόφαση δεν θα λαμβάνεται στο μέλλον για το Γιβραλτάρ χωρίς τη συγκατάθεση της Ισπανίας. Αυτή είναι μια Κυβέρνηση που διεκδικεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι όπως έπραξε η δική μας η Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την προκλητική συμπεριφορά από την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Όσον με αφορά θέλω να δηλώσω ότι οι βρετανικές βάσεις με βάση γνωματεύσεις εμπειρογνωμόνων του διεθνούς συνταγματικού δικαίου δεν είναι κυρίαρχες. Οι βρετανικές βάσεις είναι παράνομες και θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει αυτό το ζήτημα. Όσον με αφορά αυτό το ζήτημα θα το θέσω γιατί πρέπει να τερματιστεί αυτό το αναχρονιστικό καθεστώς που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απαράδεκτο κατάλοιπο της αποικιοκρατίας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΓιώργοςΛιλλήκας #ΒρετανικέςΒάσεις

1 view0 comments