Επίσκεψη Γ. Λιλλήκα στην υπηρεσία μέριμνας εκτοπισμένων στη ΛεμεσόΓιώργος Λιλλήκας

Επισκεφθήκαμε σήμερα τα γραφεία της μέριμνας και είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τα διάφορα προγράμματα που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Ο προσφυγικός κόσμος συνεχίζει σήμερα να παρουσιάζει δύο κατηγορίες πολιτών: υπάρχει μια κατηγορία που έχει αδικηθεί γιατί τα σπίτια που τους είχαν παραχωρηθεί ήταν σε τουρκοκυπριακή γη και ενώ υπήρξαν αποφάσεις για αποκατάσταση αυτής της αδικίας με παραχώρηση ενός οικοπέδου, αυτό το πρόγραμμα έχει εγκαταλειφθεί.

Θα πρέπει τάχιστα και είναι στις προτεραιότητες διακυβέρνησης μου, να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να παραχωρηθεί και σε αυτούς τους ανθρώπους, ένα οικόπεδο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει η Πολιτεία να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η ροή προσφύγων στην επιτροπή αποζημιώσεων για ξεπούλημα των κατεχομένων περιουσιών μας.

Πρόταση μου είναι όπως παραχωρηθεί στους ιδιοκτήτες γης και περιουσία στα κατεχόμενα κατ΄αναλογία της περιουσίας τους, χαλίτικη γη στην οποία να μεταφερθεί και συντελεστής δόμησης με δικαίωμα να την αξιοποιήσουν αλλά και να τη μεταβιβάσουν στα παιδία τους. Ταυτόχρονα οι πρόσφυγες να δεσμεύσουν στο κράτος την περιουσία τους στα κατεχόμενα έτσι ώστε όταν με το καλό υπάρξει λύση του Κυπριακού, ο πρόσφυγας να μπορεί να επιλέξει ποια περιουσία θέλει να κρατήσει. Είτε αυτή που είναι στις ελεύθερες περιοχές είτε αυτή που σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος για να αποκτήσουν περιουσία και στις ελεύθερες περιοχές και οι πρόσφυγες μας από τη στιγμή που το κράτος δεν έχει τα κονδύλια να τους αποζημιώσει για την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησία.

Ερωτ. Δημοσιογράφου:

Η κατηγορία των προσφύγων που είπατε ότι αδικήθηκαν αφορά αυτή που έπρεπε να πάρουν επίδομα επειδή διέμεναν σε τ/κ γη; Εν τέλει υπάρχουν και άλλες αδικίες στον προσφυγικό κόσμο;

Γιώργος Λιλλήκας

Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλες αδικίες και όταν ήμασταν στην υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών συζητήσαμε για αυτό το ζήτημα.

Πρέπει να πω ότι από την ενημέρωση που είχαμε φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο να υλοποιηθεί ακόμα και η δέσμευση του Υπ. Εσωτερικών για δημοσιοποίηση σε ιστοσελίδα των διαθέσιμων τ/κ περιουσιών για να μπορούν να απευθύνονται με διαφάνεια οι πρόσφυγες που δεν έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τ/κ γη.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλες αυτές οι κρατικές υπηρεσίες που είναι σκορπισμένες και τα διάφορα προγράμματα που αφορούν τους πρόσφυγες να ενοποιηθούν σε ένα συγκεκριμένο φορέα ο οποίος θα διαμορφώσει και ολοκληρωμένη στρατηγική και πολιτική για το πώς το κράτος αντιμετωπίζει και τι προσφέρει στους πρόσφυγες.

Ενόσω συνεχίζει αυτός ο πολυκερματισμός των υπηρεσιών νομίζω ότι θα λειτουργούμε πάντα με σπασμωδικές κινήσεις και με αυτοσχεδιασμούς, κάτι που δεν θα φέρει τα ποθητά αποτελέσματα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Εκτοπισμένοι #Μέριμνα #Υπηρεσία

1 view0 comments