Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με την Παγκύπρια Οργάνωση ΠολυτέκνωνΠαγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων

Γιώργος Λιλλήκας

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Π.Ο.Π για την σημερινή συνάντηση. Δεν είναι η πρώτη συνάντηση, είχαμε και στο παρελθόν πολλές συναντήσεις.

Συζητήσαμε τα αιτήματα της Οργάνωσής τους, αιτήματα τα οποία βρίσκω απόλυτα δικαιολογημένα εάν θέλουμε όντως να στηρίξουμε τις πολυμελείς οικογένειές, οι οποίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στον τόπο μας.

Κατά την δική μου άποψη θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητάς στη βάση μιας εθνικής πλέον στρατηγικής για το δημογραφικό. Η Κύπρος έχει γεννητικότητα κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε και σε περίοδο ειρήνης ο πληθυσμός μας μειώνεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πατρίδα μας και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια εθνική πολιτική.

Η δημογραφικότητα μπορεί να στηριχτεί με μια σειρά από μέτρα που δεν εστιάζονται μόνο σε επιδόματα τα οποία καθορίζονται με αυθαίρετο τρόπο.Τα επιδόματα και η οικονομική στήριξη προς τις πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να γίνονται στην βάση του πραγματικού κόστους ζωής. Του κόστους να μεγαλώσει 3-4 παιδία μια οικογένεια.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε αυτά τα επιδόματα να είναι κλιμακωτά και να αποτελούν πραγματικό κίνητρο για να αυξάνονται τα παιδιά. Για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον πληθυσμό της Κύπρου θα πρέπει να έχουμε γεννητικότητα πάνω από δυο παιδία ανά οικογένεια.

Χρειάζεται βεβαίως αναθεώρηση και μια σειρά από άλλες πολιτικές που στα πλαίσια και της φορολογικής μεταρρύθμισης που έγινε στο παρελθόν αλλά και των αποκοπών που έγιναν την εποχή του Μνημονίου, έχουν οδηγήσει σε πιο δυσχερή θέση τις πολυμελείς και πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας.

Θέλω να σημειώσω μετά λύπης μου ότι είναι κρίμα, απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες η Κυβέρνησή να δηλώνει ότι δεν έχει λεφτά να στηρίξει για παράδειγμα νεαρά ζευγάρια τα οποία λόγω προβλημάτων υγείας χρειάζονται την στήριξη της επιστήμης για να αποκτήσουνε παιδία με την τεχνητή γονιμοποίηση.

Η οικογένεια στην Κύπρο είναι ο πυρήνας της κοινωνίας μας και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ούτε και μέλλον εάν δεν στηρίξουμε την οικογένεια, εάν δεν βοηθήσουμε τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά και εάν δεν βοηθήσουμε τις οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά να το πετύχουν για να στηριχτεί ταυτόχρονα και η ίδια η κοινωνία.

Εάν αφήσουμε την υπογεννητικότητα να καλπάζει, με μαθηματική ακρίβεια πολύς σύντομα θα αντιμετωπίσουμε και πρόβλημα συντήρησης των συνταξιούχων μας.

Υπάρχει μια αναλογία μεταξύ του πόσοι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται για να μπορούν να συντηρούν το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Με την υπογεννητικότητά τίθεται σε κίνδυνο το συνταξιοδοτικό.

Πρόεδρος Π.Ο.Π Ντίνος Ολύμπιος

Το θέμα της υπογεννητικότητας είναι το δεύτερο πρόβλημα μετά το Εθνικό

Θέλω και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την κατανόηση την οποία έχει δείξει όσον αφορά τα θέματα που αγγίζουν τις πολύτεκνες οικογένειες.

Πράγματι οι πολύτεκνες οικογένειες την περίοδο του 2011-2012 έχουν χάσει αρκετά από τα ωφελήματα τα οποία είχαν.

Οι οικογένειες είχαν προγραμματιστεί βάση των εισοδημάτων τους.

Ξαφνικά τα εισοδήματα αυτά αποκόπηκαν και ως αποτέλεσμα οι πολύτεκνες οικογένειες να σταματήσουν παιδιά από σπουδές, να μην δίδουν τα απαραίτητα προς τα παιδιά τους και έτσι άρχισε ένας μαρασμός της πολύτεκνης οικογένειας.

Όσον αφορά το θέμα της υπογεννητικότητας για εμένα μετά το Εθνικό είναι το δεύτερο πρόβλημα το οποίο πρέπει όλοι να ενσκήψουν με σοβαρότητα πάνω στο θέμα. Διότι ένα λάβουμε σήμερα μέτρα αυτά θα αποδώσουν μετά από 25-30 χρόνια.

Επομένως, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούμε να ληφθούν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠαγκύπριαΟργάνωσηΠολυτέκνων #Υπογεννητικότητα

1 view0 comments