Η μοναδική εμπεριστατωμένη και υλοποιήσιμη πρόταση για Κούρεμα ΔανείωνΓιώργος Λιλλήκας

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο κ. Αναστασιάδης, αναιρώντας τις δεσμεύσεις που δημόσια ανέλαβε και ακυρώνοντας την αξιοπιστία του, αποδέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων και του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης και τα κόμματα που ψήφισαν το κούρεμα των καταθέσεων και αργότερα τον νόμο για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, οδήγησαν τον τόπο σε βαθιά οικονομική ύφεση και την κοινωνία σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Σήμερα, χιλιάδες οικογένειες, που μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση των δανείων του με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Χιλιάδες άλλες οικογένειες για να προστατεύσουν το σπίτι τους πληρώνουν τις δανειακές δόσεις τους αλλά στερούνται βασικών αγαθών λόγω της ανεργίας ή των μειωμένων εισοδημάτων τους.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες με το κούρεμα έχασαν το κεφάλαιο κίνησης τους. Πολλές τέτοιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την επαγγελματική τους στέγη.

Πρόκειται για τη μοναδική εμπεριστατωμένη και υλοποιήσιμη Πρόταση για Κούρεμα Δανείων.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα Ειδικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων στο οποίο θα μπορεί να προσφύγει ένας πολίτης ή μια μικρή επιχείρηση για εξαγορά του δανείου του από τις τράπεζες με σημαντική έκπτωση. Δικαιούχοι θα είναι μόνο αυτοί που θα μπορούν αποδείξουν ότι μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Αναλυτικά η πρόταση:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Ειδικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων

 • Στόχος του Ταμείου είναι να αγοράζει δάνεια των δικαιούχων από τις εμπορικές τράπεζες με σημαντική έκπτωση. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν προβλέψεις στους οικονομικούς ισολογισμούς τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το Ταμείο θα διαπραγματεύεται την τιμή εξαγοράς του δανείου στη βάση του υπόλοιπου ποσού για το οποίο οι Τράπεζες δεν έκαναν πρόβλεψη.

 • Το Ταμείο θα αγοράζει δάνεια μετά από αίτηση του οφειλέτη δεδομένου ότι αυτός πληροί τα κριτήρια και μπορεί να αποδείξει ότι μέχρι την οικονομική κρίση ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

 • Βασική προϋπόθεση και προτεραιότητα είναι δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία και εταιρειών που κινδυνεύουν να χάσουν το βασικό επαγγελματικό υποστατικό τους.

 • Το Ταμείο θα μοιράζει το δάνειο σε δύο μέρη: το ένα μέρος είναι το ποσό που πλήρωσε στην Τράπεζα για να εξαγοράσει το δάνειο συν ένα λογικό κέρδος. Το άλλο μέρος, θα είναι το υπόλοιπο ποσό το οποίο θα παγοποιείται και δεν θα επιβάλλεται επιτόκιο επί τούτου.

 • Ο οφειλέτης θα συνεχίζει να χρωστά στο Ταμείο το συνολικό ποσό χρέους αλλά θα μπορεί να επωφεληθεί ενός σημαντικού κουρέματος του χρέους του (αυτό που παγοποιήθηκε) δεδομένου ότι εξοφλήσει το υπόλοιπο.

 • Το Ταμείο θα διαμορφώνει με τον δανειζόμενο την δόση και το χρονικό πλαίσιο αποπληρωμής έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές του δυνατότητες.

Ο δανειζόμενος θα γνωρίζει ότι αποπληρώνοντας το ένα μέρος του δανείου ταυτόχρονα και αυτόματα θα διαγράφεται και το ποσό του δανείου που παγοποιήθηκε.

 • Με αυτόν τον τρόπο οι δανειζόμενοι θα μπορούν να έχουν κούρεμα του δανείου τους.

 • Από αυτή τη ρύθμιση, θα αποκλείονται πρόσωπα ή εταιρείες που είχαν εκμεταλλευτεί το σύστημα και ενώ μπορούσαν δεν ανταποκρίνονταν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

 • Τα κεφάλαια, έσοδα του Ταμείου θα προέρχονται από το Κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.

 • Το Κράτος, μ’ αυτή τη ρύθμιση, θα πάρει πίσω όλα τα κεφάλαια που κατά διαστήματα θα διαθέσει στο Ταμείο.

Δεν θα κληθούν φορολογούμενοι να πληρώσουν δάνεια άλλων φορολογουμένων.

 • Με αυτήν την ρύθμιση, το σημαντικότερο κόστος, αναλαμβάνουν οι ίδιες οι Τράπεζες οι οποίες, όμως, θα στηριχθούν με την εισροή ρευστότητας και με τη βελτίωση του χαρτοφυλακίου τους μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με την Πρόταση αυτή προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ και η μικρή επαγγελματική στέγη μέχρι 300.00 ευρώ.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΚούρεμαΔανείων

2 views0 comments