Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Ένωση Συντακτών ΚύπρουΈνωση Συντακτών Κύπρου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Συντακτών για την σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ηλεκτρονικός αλλά και ο έντυπος Τύπος στην χώρα μας που έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση, τις νέες μορφές ενημέρωσης που προσφέρει η τεχνολογία αλλά και προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη νομοθετικής κατοχύρωσης του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας.

Στην έλλειψη αποτελεσματικών θεσμών που θα μπορούσαν να ρυθμίζουν τα ζητήματα της αντικειμενικότητας, της πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως με το σεβασμό του πλουραλισμού, θέσεων και απόψεων για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα ο πολίτης αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική εξάρτηση, τις οικονομικές παρεμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάχρηση της τέταρτης εξουσίας.

Πιστεύουμε ότι πολλές από τις προτάσεις εάν όχι όλες που έχει καταθέσει η Ένωση Συντακτών είναι σωστές, δικαιολογημένες και επιβάλλεται να υιοθετηθούν για να δοθεί και στήριξη προς τα ΜΜΕ για να επιβιώσουν στην οικονομική κρίση, ταυτόχρονα όμως να κατοχυρωθούν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και η ανεξαρτησία τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι λειτουργοί του Τύπου να είναι ανεξάρτητοι, από όλους ακόμα και από τους εκδότες τους. Αυτό δεν σημαίνει να μην έχουν άποψη ή και πολιτική θέση, όμως είναι ακόμα πιο σημαντικό να διασφαλιστεί και κατοχυρωθεί το δικαίωμα του Κύπριου πολίτη να έχει πρόσβαση στην αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση και στο σεβασμό όλων των απόψεων για να μπορεί η κοινωνία μας να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Ι

διαίτερα όταν έχουμε ενώπιον μας εκλογές, είτε Προεδρικές είτε βουλευτικές.

Από πλευράς μου, έχω καταθέσει τις απόψεις μου. Θεωρώ ότι μπορούμε να προστατεύσουμε την δημοσιογραφία και από την κατάχρηση εξουσίας προς όφελος της χώρας μας.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας που θα βοηθήσει και στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης των πολιτών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

Χαίρομαι να σημειώσω ότι σχεδόν στην ολότητα τους οι απόψεις μας εισακούστηκαν και υιοθετήθηκαν.

Από δικής μου πλευράς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Λιλλήκα που δέχτηκε την αντιπροσωπία μας και άκουσε με προσοχή τα όσα εκθέσαμε.

Χαίρομαι να σημειώσω ότι σχεδόν στην ολότητα τους οι απόψεις μας εισακούστηκαν και υιοθετήθηκαν γιατί όσο πιο ολοκληρωμένα, ποιοτικά, επαρκή και πλουραλιστικά είναι τα ΜΜΕ μια Πολιτείας τόσο πιο σύγχρονη, δημοκρατική και προοδευτική θα είναι.

Οι πολιτικές εξουσίες, τις οποίες είμαστε εντεταλμένοι να ελέγχουμε όσο και η δημοσιογραφική οικογένεια οφείλουμε να οδεύσουμε μαζί στον κοινό στόχο που είναι η βελτίωση των θεσμών που διέπουν την λειτουργία των ΜΜΕ και παράλληλα η δημιουργία τέτοιων συνθηκών και προϋποθέσεων που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και πλουραλιστική παρουσία όλων των δεδομένων στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

#ΣυμμαχίαΠολιτών

0 views0 comments