Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με την Μαρωνίτικη Κοινότητα


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Σύγκληση ειδικής συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων της Μαρωνίτικης κοινότητας, για να διαμορφώσουμε από κοινού μια πολιτική

Αναλαμβάνω πρωτοβουλία ώστε τα δικαιώματα που είχαν οι κοινότητες στην κοινοτική συνέλευση να μπορούν να τα ασκούν και στη Βουλή των αντιπροσώπων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον εκπρόσωπο της Μαρωνίτικης κοινότητας, το φίλο Γιαννάκη Μούσα για τη σημερινή φιλοξενία. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαρωνίτικη κοινότητα, καθώς επίσης και για του Κυπριακό.

Η θέση την οποία εξέφρασα, είναι ότι από την ώρα που ο κ. Άιντα, στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη μας έχει αποκαλύψει ότι η τουρκική πλευρά δεν δέχεται να επιστρέψουν τα Μαρωνίτικα χωρία υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα πρέπει να συγκληθεί ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων της Μαρωνίτικης κοινότητας, για να διαμορφώσουμε από κοινού μια πολιτική.

Στην επιμονή της τουρκικής πλευράς για μη επιστροφή των Μαρωνίτικων χωριών θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους Μαρωνίτες, όπως έγινε και το 1960, να αποφασίσουν σε ποια κοινότητα θέλουν να ανήκουν.

Ταυτόχρονα έχω επισημάνει ότι υπάρχει μια αδικία όσον αφορά στους Μαρωνίτες αλλά και τους Αρμένιους και τους Λατίνους. Ενώ στην Ελληνοκυπριακή κοινοτική συνέλευση εκπροσωπούνταν οι τρεις κοινότητες και είχαν δικαίωμα λόγου αλλά και ψήφου για τα θέματα που είχε αρμοδιότητα η κοινοτική συνέλευση όπως παιδεία, πολιτισμός και κουλτούρα, σήμερα που έχει καταργηθεί η κοινοτική συνέλευση, στη Βουλή των αντιπροσώπων οι εκπρόσωποι των τριών κοινοτήτων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία και για αυτό το ζήτημα θα λάβω μια πρωτοβουλία. Θα πρέπει να λάβουμε όποια μέτρα απαιτούνται, να γίνουν οι όποιες αλλαγές χρειάζονται έτσι ώστε τα δικαιώματα που είχαν στην κοινοτική συνέλευση να μπορούν να τα ασκούν και στη Βουλή των αντιπροσώπων. Αυτό θα αποδείξει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα λειτουργεί με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΣ

Οι Μαρωνίτες έχουν πάντα ανοιχτές τις αγκάλες για ανθρώπους όπως τον Γιώργο Λιλλήκα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιώργο Λιλλήκα για τη σημερινή του επίσκεψη εδώ στην Παναγία των Χαρίτων όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τη θεία λειτουργία και να συνομιλήσει με πολλή κόσμο στο σωματείο. Είμαι πολύ ευτυχής που άνθρωποι όπως ο Γιώργος Λιλλήκας, έρχονται κοντά στην κοινότητα μας, μας ακούν και είναι έτοιμοι να πάρουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση και ενδυνάμωση της Μαρωνίτικης κοινότητας. Θέλω να του πω ότι οι Μαρωνίτες έχουν πάντα ανοιχτές τις αγκάλες για ανθρώπους όπως τον Γιώργο Λιλλήκα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Λιλλήκας #Μαρωνίτες #ΜαρωνίτικηΚοινότητα #Κορμακίτης

2 views0 comments