Συζήτηση προϋπολογισμούΆννα Θεολόγου

Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος γιατί έτσι επιβάλλει το Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Αναστασιάδης για τα επόμενα 15 χρόνια, εντούτοις αυτό που δυστυχώς κατάφερε τελικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, είναι να μεταφέρει όλο το δημόσιο χρέος στις επόμενες γενιές. Για να γίνει αυτό κατανοητό, το χρέος μακροπρόθεσμα ανέρχεται στο 98% του ποσού ενώ το βραχυπρόθεσμο χρέος μόλις στο 2%. Άρα αυτοί που δημιούργησαν το χρέος το έχουν μετακυλήσει στις επόμενες γενιές.

Ταυτόχρονα, ενώ ως κράτος έχουμε υποχρέωση τα επόμενα τρία χρόνια να καλύψουμε 4,8 δις ευρώ του δημόσιου χρέους δηλαδή 1,6 δις ευρώ τον χρόνο, διερωτόμαστε πως η Κυβέρνηση θα εξασφαλίζει τέτοιου επιπέδου πρωτογενή πλεονάσματά για την πραγματική μείωση του δημόσιου χρέους και όχι την αναχρηματόδοτηση τους μεταθέτοντας του πρόβλημα παρακάτω.

Παρά το ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ένα success story, εντούτοις υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις όπως ο τραπεζικός τομέας και η διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ ψηλά επίπεδα με ενδεχόμενο να κληθεί το κράτος να στηρίξει και πάλι κάποια πιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα η μακροχρόνια ανεργία παραμένει πολύ ψηλά και ειδικά μεταξύ των νεών, ενώ δυστυχώς υπάρχει ακόμη αρνητικός πληθωρισμός για τον οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο φαινόμενο που επηρεάζεται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και λόγω της ελλειμματικής ρευστότητας εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και των μειωμένων εισοδημάτων των καταναλωτών.

Τέλος ενώ η Κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ακολουθεί συνετή οικονομική πολιτική, εντούτοις όλοι πλέον παρατηρούμε ότι για προεκλογικούς σκοπούς και για να γίνει αρεστός ο κ. Αναστασιάδης, γίνεται αλόγιστη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Αναλυτικότερα επί του προϋπολογισμού θα τοποθετηθούμε όταν θα τεθούν και οι προϋπολογισμοί των επιμέρους υπουργείων και υπηρεσιών.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΆνναΘεολόγου #Προϋπολογισμός

0 views0 comments