Αναβάθμιση και ενδυνάμωση του ρόλου των ΚΕΠ



Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη

Τα ΚΕΠ είναι ίσως η πιο πετυχημένη δημόσια υπηρεσία και το τμήμα εκείνο που έχει αγαπηθεί περισσότερο από όλους τους πολίτες. Αγκαλιάστηκε με εμπιστοσύνη.

Διαπιστώνουμε όμως ότι η Κυβέρνηση διαπράττει ένα τεράστιο λάθος το οποίο αρχίζει να κλονίζει και την εμπιστοσύνη των πολιτών και την αγάπη που επιδεικνύουν στα ΚΕΠ.

Στην προσπάθεια της η Κυβέρνηση να επεκτείνει τον αριθμό των ΚΕΠ έχει οδηγήσει σε υπο-στελέχωση βασικά κέντρα με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατά πολύ ο χρόνος που απαιτείται για εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Είναι σωστό να υπάρξει αύξηση και αποκέντρωση περισσότερων υπηρεσιών και είναι θεμιτό να αυξηθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα ΚΕΠ.

Όμως θα πρέπει παράλληλα η Κυβέρνηση να στελεχώσει σωστά και πλήρως τα ΚΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό και εάν δεν μπορούν να αποσπάσουν δημοσίους υπαλλήλους από τα διάφορα Υπουργεία, τότε θα πρέπει να δώσουν την οικονομική ευχέρεια στα ΚΕΠ, μέσα από περισσότερη αυτονόμηση να αγοράσουν υπηρεσίες έτσι ώστε να είναι πάντοτε πλήρως στελεχωμένα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει καλλίτερος συντονισμός και καλλίτερη διαδικασία λήψεις αποφάσεων έτσι ώστε να σπάσει η γραφειοκρατία.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δοθούν κίνητρα και αναφέρομαι σε οικονομικά κίνητρα στους λειτουργούς που εργάζονται στα ΚΕΠ.

Εργάζονται περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, εργάζονται απογευματινές ώρες και είναι αδιανόητο σήμερα να αναμένουμε ότι με 25 ευρώ επίδομα θα δεχτούν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται όχι μέχρι τις 5μμ που είναι το επίσημο ωράριο αλλά συχνά μέχρι τις 7μμ ή 7:30μμ ή και σαββατοκύριακα όταν χρειαστεί σε έκτακτες περιπτώσεις.

Άρα τα ΚΕΠ χρειάζονται και οικονομική στήριξη, χρειάζονται κίνητρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, πλήρη στελέχωση διαφορετικά όσο διευρύνονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν και μειώνεται το προσωπικό, ουσιαστικά θα πάψουν να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΚΕΠ

0 views0 comments