20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού


Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών, Ρένας Γιαβάση


Άλλη μια παγκόσμια ημέρα η σημερινή, αυτή των δικαιωμάτων του παιδιού, που στην ουσία αποδεικνύει ότι αυτή η τρυφερή και εύθραυστη ομάδα του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη πολλών κινδύνων.


Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά ετησίως, γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.


Τα στοιχεία και οι αριθμοί αποτελούν γροθιά στις συνειδήσεις μας. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, μα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προστατεύσουμε τα παιδιά και να τους δώσουμε ένα υγιές από όλες τις απόψεις περιβάλλον για να μεγαλώσουν και να γίνουν ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι.


«...Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια "δικαιώματα του ανθρώπου". Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, , αλλά όλες τις μέρες του χρόνου...» (Αντώνης Σαμαράκης)