17 χρόνια από το βροντερό «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν

17 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο Κυπριακός Λαός απάντησε με ξεκάθαρο και βροντερό «ΟΧΙ», στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Ήταν 24 Απριλίου 2004, όταν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που αντιστοιχούσε στο 76% των Ελληνοκυπρίων, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν. Με το βροντερό εκείνο «ΟΧΙ» στάλθηκε ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά μορφή λύση που να την μετατρέπει σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και απειλεί την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.


Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, οι Ε/κ αρνήθηκαν να συνθηκολογήσουν με τους όρους του κατακτητή. Μ’ ένα περήφανο « ΟΧΙ», οι Ε/κ τάχθηκαν κατά της διάλυσης της ΚΔ και αποκατέστησαν παράλληλα την αξιοπρέπεια ολόκληρου του Ελληνισμού.


17 χρόνια μετά, το δίδαγμα από το «ΟΧΙ» παραμένει άσβεστος φάρος των προσπαθειών μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Θέλουμε λύση η οποία δεν θα καταλύει την ΚΔ, δεν θα περιορίζει τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα καταργεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.


Το μήνυμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος πρέπει να ηχεί καλά στ’ αυτιά όσων διαπραγματεύονται το εθνικό μας πρόβλημα. Πόσο μάλλον τώρα, ελάχιστες μέρες πριν τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη, όπου το σκηνικό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τη δική μας πλευρά, με την Τουρκία πλέον να προτάσσει προκλητικά ξεκάθαρες διχοτομικές θέσεις, όπως η λύση δύο κρατών ή Συνομοσπονδίας.25 views0 comments