Ψηλά ενοίκια

Οι τιμές των ενοικίων είναι δυσανάλογες ψηλές σε σχέση τους μισθούς στην Κύπρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»,  κάθε χρόνο τα ενοίκια γίνονται πιο ακριβά από €50 έως €250.


Δυστυχώς το κόστος ζωής με τα υψηλά ενοίκια, τα ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, τις συνεχιζόμενες αυξήσεις  στις τιμές των καυσίμων έχει μειώσει δραματικά την ποιότητα ζωής των κυπρίων. Η Κοινωνική Δημοκρατία, η ιδεολογία της Συμμαχίας Πολιτών προτάσσει ολοκληρωμένη πολιτική με κοινωνικό προσανατολισμό και ευαισθησίες, με λειτουργικές κρατικές υπηρεσίες που να προσφέρουν στους πολίτες τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Για αυτό η  Συμμαχία Πολιτών από τον Νοέμβριο του 2018 είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών καταθέτοντας τις θέσεις της για μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Στέγαση.


Η πρόταση μας χωρίζεται σε τρεις άξονες πολιτικής οι οποίοι αφορούν τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Εργασίας.


1. Νομοθετική κατοχύρωση Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 1125 ευρώ.

2. Επίδομα πρώτης κατοικίας στην ύπαιθρο

3. Θετική παρέμβαση ΚΟΑΓ στην αγορά στέγης

Η Στρατηγική που θα πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί από τον ΚΟΑΓ θα πρέπει να στοχεύει:

α. Φοιτητικές Εστίες. Δηλαδή να ανεγερθούν και να διατεθούν στην αγορά φοιτητικές εστίες στις περιοχές που υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές και να διατίθενται με χαμηλά ενοίκια βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων. 

β. Διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου. Να ανεγερθούν και να διατεθούν διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πολύ ψηλά ενοίκια.

γ. Κατοικίες χαμηλού κόστους.


Ρένα Γιαβάση- Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών2 views0 comments