Τουρκικές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ Κ.Δ-Αποτελεσματική αντίδραση Κ.Δ

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία φαίνεται να υλοποιεί τις παράνομες γεωτρήσεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό αποτελεί εισβολή και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.


Η Τουρκία αποσκοπεί από τη μια να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και να αποθαρρύνει εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για έρευνες και εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά κυρίως στο να δημιουργήσει ένα εκβιαστικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην παρέμβαση άλλων μεγάλων δυνάμεων για να κλείσει το Κυπριακό με τρόπο που να ικανοποιείται η Τουρκία.


Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες για αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στην Τουρκία.


Για αυτό και αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο  για παρουσιάσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, αλλά και να ακούσει εισηγήσεις από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε πνεύμα ενότητας και συναίσθησης της σοβαρότητας των στιγμών.


Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει της προσπάθειες της για να πετύχει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε στην Τουρκία. Αυτό πρέπει να γίνει σε στενή συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και άλλες φίλες χώρες εντός της Ε.Ε.


Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει πιο έντονος στις παραστάσεις του προς τον Γ. Γ του ΟΗΕ και προς τα μόνιμα μέλη του Σ.Α.


Τέλος, ως Συμμαχία Πολιτών, προτείνουμε τη σύσταση με νόμο Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η γενικότερη κατάσταση αστάθειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής επιβάλουν την δημιουργία μόνιμων, θεσμικών δομών για αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας που θα απαρτίζονται από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες.


Γεωργία Αντωνίου -Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών


5 views0 comments