Συνάντηση με την Ομάδα Σύμμαχοι για την Υγεία

Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Λιλλήκα είχε σήμερα συνάντηση με την Ομάδα Σύμμαχοι για την Υγεία.


ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΕΟΥΖΟΣ


Αν δεν προχωρήσει άμεσα η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων τότε η απώλεια ασθενών θα είναι ένα προμελετημένο και συνειδητό έγκλημα

Οι Σύμμαχοι Υγείας όπως ονομάζεται η κοινωνική μας πλατφόρμα, μέσα στον κύκλο επαφών που έχει, σήμερα νιώθουμε ικανοποίηση γιατί μας άκουσε η Συμμαχία Πολιτών και ο Πρόεδρος της κ. Γιώργος Λιλλήκας.


Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το που οδεύουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, ζητήσαμε στήριξη από τα πολιτικά κόμματα, θα ζητήσουμε στήριξη από όποιους μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια διότι τα κρατικά νοσηλευτήρια πρέπει να επιβιώσουν γιατί χωρίς τα κρατικά νοσηλευτήρια που είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας δυστυχώς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ούτε το ΓεΣΥ. Ευχαριστούμε τον κ. Λιλλήκα για τη στήριξη που μας έδωσε με τις τοποθετήσεις του. Συμφωνούμε και διαπιστώνουμε ότι η ανησυχία  μας είαι κοινή. Θα ενώσουμε δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια και ελπίζω ότι εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις να εισακουστούμε.


Θεωρούμε ότι αυτό που λέμε αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η δομημένη κατάσταση των νοσοκομείων θα έπρεπε να γίνει ήδη είτε παράλληλα με το ΓεΣΥ. Αυτή τη στιγμή είμαστε και στο πέντε. Ας μην προχωρήσουν οι δείκτες του ρολογιού γιατί δυστυχώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και η απώλεια ασθενών θα είναι αν θέλετε, κατά την ταπεινή μας άποψη ένα προμελετημένο και συνειδητό έγκλημα.Εμείς σε ένα  έγκλημα δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι. Για αυτό βγάζουμε μια κραυγή απόγνωσης και καλούμε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει τα κρατικά νοσηλευτήρια να επιβιώσουν για το καλό των ασθενών.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


Σε λιγότερο από ένα χρόνο μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, πολύ φοβόμαστε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλούμε για αποτυχία του ΓεΣΥ.


Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον φίλο τον Στέλιο Κρέουζο όπως και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία της Ομάδας Συμμαχία για την Υγεία για τη σημερινή συνάντηση. Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες των Σύμμαχών Υγείας όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα κρατικά νοσηλευτήρια αποτελούν τον βασικό άξονα για την επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όταν είχαμε συμφωνήσει στις συσκέψεις του Προεδρικού για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είχαμε ταυτόχρονα συμφωνήσει ότι το κράτος θα διαμόρφωνε ένα πλάνο τριετές ή πενταετές για αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Για επέκταση των υποδομών, για εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας αλλά και για ενίσχυση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων.


Δυστυχώς διαπιστώνουμε σήμερα ότι ενώ ξεκίνησε η πρώτη φάση του ΓεΣΥ δεν έχει ακόμα ο ΟΚΥΠΥ προχωρήσει και δεν έχει εξαγγείλει κανένα πρόγραμμα για τη στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι γιατροί φεύγουν από τα κρατικά νοσηλευτήρια για να ιδιωτεύσουν, μπαίνοντας στο ΓεΣΥ αλλά μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Θα επιχειρήσουμε να έχουμε μια νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να επαναφέρουμε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση. Σε λιγότερο από ένα χρόνο μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, αν δεν τροχοδρομηθούν με εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, κίνητρα για τους γιατρούς που δουλεύουν στα κρατικά νοσηλευτήρια, τότε πολύ φοβόμαστε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλούμε για αποτυχία του ΓεΣΥ. Και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να επιτρέψει αποτυχία του ΓεΣΥ. Αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε κάθε ασθενή και όχι μόνο.


Γραφείο Τύπου Συμμαχίας Πολιτών

20 views0 comments