Συνάντηση Γιώργου Λιλλήκα με Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμου ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών


Θέλω να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών για τη συνάντηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε. Το θέμα του περιουσιακού δυστυχώς όπως ήταν οι συγκλήσεις πριν από τα τελευταία αδιέξοδα στο Κυπριακό δεν οδηγούσαν σε λύση του περιουσιακού και στο σεβασμό του ανθρώπινου δικαιώματος ιδιοκτησίας αλλά αντίθετα το περιουσιακό λυνόταν με το να παραμείνει άλυτο και να μετατρέπεται  σε ατομικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, ώστε μέσα από νομικές διαδικασίες να διεκδικήσει σε βάθος χρόνου το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του.


Ενημέρωσα τον Σύνδεσμο ότι είχαμε καταθέσει και στο παρελθόν Προτάσεις για το πως θα μπορούσε το κράτος, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος να δημιουργήσει κάποια περιουσία στους πρόσφυγες και στους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα, στις ελεύθερες περιοχές, έτσι ώστε να τους στηρίξει οικονομικά και να μην υπάρχει η αναγκαιότητα των προσφύγων να καταφεύγουν στην Επιτροπή στα κατεχόμενα και να πουλούν σε τιμή ευκαιρίας την περιουσία τους. Δυστυχώς οι Προτάσεις μας δεν έχουν εισακουστεί.


Σήμερα διαπιστώνουμε πλέον ότι το Κυπριακό έχει μπει σε μια άλλη φάση. Έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους πλέον της συζήτησής για το Κυπριακό. Δεν γίνονται συζητήσεις ή κατάθεση Προτάσεων για ζητήματα όπως είναι το εδαφικό ή το περιουσιακό ή και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συζήτηση πλέον με βάση και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, γίνεται για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση η Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η Τουρκία έχει πάρει μια άλλη πορεία.


Η Τουρκία βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του plan b για το οποίο πολλές φορές είχαμε προειδοποιήσει στο παρελθόν. Το  plan b περιλαμβάνει και την Αμμόχωστο αλλά και το μοντέλο λύσης του Κυπριακού. Θέλω να ελπίζω και εύχομαι να υπάρχουν κυβερνητικοί σχεδιασμοί, να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και να μην αυτοσχεδιάσουμε, να μην κάνουμε ξανά βεβιασμένες και λανθασμένες κινήσεις που θα βοηθήσουν την Τουρκία να υλοποιήσει το πλάνο της.


Εκπρόσωπος Συνδέσμου ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών


Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών ξεκίνησε ένα κύκλο επαφών με όλη την πολιτική ηγεσία . Σήμερα συναντηθήκαμε με τον κ. Λιλλήκα  της Συμμαχίας Πολιτών και βλέπουμε ότι οι πρόσφυγες ιδιοκτήτες της κατεχόμενης γης μας είναι σε οικτρή κατάσταση.


Εδώ και 45 χρόνια συνομιλούμε. Με τα λόγια όχι μόνο δεν καταφέρνουμε τίποτε αλλά υποχωρούμε. Ακούσαμε τις απόψεις του κ. Λιλλήκα με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα. Τονίσαμε ότι είναι καιρός να υπάρξει κοινή γραμμή επί του εθνικού θέματος από όλη την πολιτική ηγεσία. Κάτι που ο κ. Λιλλήκας μας είπε ότι εδώ και χρόνια επικροτεί.


Γραφείο Τύπου Συμμαχίας Πολιτών

21 views0 comments