Συμπεράσματα Ε.Ε για Τουρκία - Ώρα να περάσει η Ε.Ε από τα λόγια στις πράξεις


Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε με τα οποία ζητά άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, εισηγήσεις για λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, είναι θετικά και ικανοποιητικά. Όμως από μόνα τους δεν πρόκειται να αποτρέψουν την Τουρκία από τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Τώρα είναι η ώρα η Ε.Ε να αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει πιο πέρα από  τις λεκτικές διατυπώσεις και να προχωρήσει σε πράξεις. Πράξεις που να μεταφράζονται σε κυρώσεις οικονομικές και πολιτικές εναντίον της Τουρκίας. Αν δεν επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία, τότε η Τουρκία, θα καταστεί ακόμα πιο επιθετική κι επικίνδυνη. Για αυτό και η  Κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει τις ίδιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας. Για τούτο και η Κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιβολή κυρώσεων.


Ταυτόχρονα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις μεριές ότι η αξιοποίηση των  υδρογονάνθρακων  της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα και όχι δικοινοτικό ζήτημα το οποίο διασυνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.


Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει μέσα από συλλογικότητα και εθνική συμπόρευση να αντιμετωπίσουμε από κοινού και συντονισμένα αυτή την τουρκική εισβολή.


Γιώργος Λιλλήκας- Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών