Στεγαστική πολιτική Κυβέρνηση για ύπαιθρο

Κάτω από τη πίεση των Ευρωεκλογών, η Κυβέρνηση, εξάγγειλε με πρόχειρες μελέτες, κάποια μέτρα, δήθεν για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, των ψηλών ενοικίων και της  αντιμετώπισης της αστυφιλίας.


Η προχειρότητα αυτής της μελέτης φαίνεται στο  κριτήριο που ισχύει  για την ύπαιθρο, αναφορικά με το υψόμετρο των 600 μέτρων. Το κριτήριο αυτό προϋπήρχε για επίδομα θέρμανσης και έτσι απλά και αβασάνιστα αποφάσισαν  να το εντάξουν στη στεγαστική πολιτική με χορηγία στις Κοινότητες. Το κριτήριο του υψομέτρου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η απόσταση από την πλησιέστερη πόλη, το κόστος καυσίμων μεταφοράς και το κόστος διαβίωσης, αποτελεί κατάφορη αδικία για πολλές κοινότητες.


Π.χ η Οδού με υψόμετρο 760 μέτρα εμπίπτει στους δικαιούχους αλλά η Ορά με 530 μέτρα, η Βάβλα με 455 μέτρα , ο Κάτω Δρυς με 500 μέτρα που είναι δίπλα είναι εκτός. Η Γαλάτα να είναι στις επιλέξιμε περιοχές αλλά η Τεμπριά η Ευρύχου και η Κοράκου είναι εκτός .


Η Συμμαχία Πολιτών στο πλαίσιο των Προτάσεων που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παροχή  κινήτρων για εγκατάσταση ή/και παραμονή σε ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο και ανάπτυξη της ποιότητας διαβίωσης μεταξύ άλλων προτείνει::


1.        Παροχή επιδόματος 50,000 ευρώ, για νεαρά ζευγάρια, για ανέγερση πρώτης κατοικίας σε χωριά  της υπαίθρου.


2.        Επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης.


3.        Χορηγία θερμομόνωσης κατοικιών πέραν των 650 μέτρων.


4.        Παροχή επιδόματος κίνησης για πρόσωπα που διαμένουν στην ύπαιθρο και διακινούνται για επαγγελματικούς σκοπούς στην πόλη, δεδομένου ότι η απόσταση είναι πέραν των 35 χιλιομέτρων.


Καλούμε την Κυβέρνηση όπως επανεξετάσει με σοβαρότητα τα κριτήρια τουλάχιστον για τις επιλέξιμες Κοινότητες.


Αχιλλέας Μαλαχουρίδης - Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη Συμμαχίας Πολιτών

25 views0 comments