Πρόταση για επιβολή κυρώσεων / περιοριστικών μέτρων από την Ε.Ε. εναντίον της ηγεσίας του ψευδοκράτοΜουσταφά Ακιντζί

Η Κυβέρνηση να εξετάσει το προηγούμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ε.Ε. σε φυσικά πρόσωπα μιας άλλης αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας.

Σε συνέχεια των πρόσφατων ενεργειών της παράνομης κυβέρνησης του ψευδοκράτους για επιβολή δασμών σε είδη πρώτης ανάγκης, για παρεμπόδιση λειτουργίας σχολείων για τους εγκλωβισμένους μας στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου και οι συνεχείς αρνήσεις για θρησκευτικές τελετές, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει πειστικά και αποφασιστικά κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε.

Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε στις διαπραγματεύσεις, όπου πιστεύαμε πως με μονομερείς υποχωρήσεις θα οδηγήσουμε την Τουρκική πλευρά σε εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας της.

Αδράνεια ή παθητική στάση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βοηθήσει την Τουρκική πλευρά να υλοποιήσει τα πλάνα που προσχεδίασε και προωθεί, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και αποδοχή της θέσης ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κρατικές οντότητες.

Το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον ΟΗΕ και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης όμως, υπάρχουν δυνατότητες που επιτρέπουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος στο ψευδοκράτος.

Ειδικότερα, προτείνουμε όπως η Κυβέρνηση εξετάσει το προηγούμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων (restrictive measures) που επέβαλε η Ε.Ε. από το 2010 σε φυσικά πρόσωπα μιας άλλης αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας (Transnistrian region of the Republic of Moldova).

Η Ε.Ε., κατόπιν αιτήματος και παρουσίασης πειστικών επιχειρημάτων από την Ρουμανία, επέβαλε κυρώσεις/περιοριστικά μέτρα σε αριθμό φυσικών προσώπων (λεγόμενοι υπουργοί και αξιωματούχοι της αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας) λόγω παρεμπόδισης σε εκπαιδευτικά δικαιώματα κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής (βλ. δυνατότητα πρόσβασης σε “latin script schools”).

Η απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. με τίτλο «COUNCIL DECISION 2010/573/CFSP of 27 September 2010 concerning restrictive measures against the leadership of the Transnistrianregion of the Republic of Moldova» είναι ακόμη σε ισχύ και οι εν λόγω κυρώσεις/περιοριστικά μέτρα παραμένουν μέχρι σήμερα σε ισχύ και ανανεώνονται κάθε χρόνο από την Ε.Ε.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εναντίον αριθμού αξιωματούχων της αποσχιστικής οντότητας της Υπερδνειστερίας τους στερούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν ή να εισέλθουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε. Είναι ουσιαστικά πλήρης απαγόρευση ταξιδιού και εισόδου στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. (travel ban).

Εκτιμούμε ότι υπάρχουν ικανοί και παρόμοιοι λόγοι για να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την επιβολή παρόμοιων περιοριστικών μέτρων. Αναφέρουμε ενδεικτικά την παραβίαση ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πλήρη παραγνώριση ψηφισμάτων ΟΗΕ, την προσπάθεια καταστολής πρόσβασης σε αγαθά καθημερινής διαβίωσης, την αποστέρηση εκπαίδευσης και επιβολής ελέγχου σε δασκάλους και εκπαιδευτικά συγγράμματα.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει την σχετική της νομική και πολιτική επιχειρηματολογία καθώς επίσης και σχετικό, στοχευμένο, κατάλογο με λεγόμενους αξιωματούχους της λεγόμενης κυβέρνησης του ψευδοκράτους, αφού ο κ. Ακκιντζί ισχυρίζεται ότι δεν φέρει ο ίδιος ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Παραδείγματος χάριν οι λεγόμενοι υπουργοί εσωτερικών, οικονομικών, παιδείας του ψευδοκράτους και ενδεχομένως και άλλοι, θα μπορούσαν να περιληφθούν σε αυτή τη λίστα περιοριστικών μέτρων. Θα μπορούσε ακόμη στη λίστα περιοριστικών μέτρων να τεθεί ολόκληρο το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους.

Το προηγούμενο εντός της Ε.Ε. υπάρχει. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιούμε δυνατότητες και προοπτικές. Η ενδεχόμενη επιβολή τέτοιου είδους περιοριστικού μέτρου, με την απαγόρευση πρόσβασης και εισόδου για στελέχη της ψευδοκυβέρνησης που είχαν ρόλο σε αυτή τη απόφαση θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα και συνάμα ισχυρό πολιτικό και νομικό μήνυμα. Θα φέρει επιπλέον στην επιφάνεια τον αποσχιστικό χαρακτήρα του ψευδοκράτους.

Έτσι εννοούμε εμείς τη νέα διεκδικητική στρατηγική. Με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ακαδημαϊκές προσεγγίσεις. Αυτά εννοούμε όταν λέμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για πρόκληση πραγματικού κόστους σε Τουρκία και στους εγκάθετους της στα κατεχόμενα.

Καλώ την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετήσει αυτή την πρόταση και άμεσα να προβεί σε όλες τις αναγκαίες προεργασίες. Είμαι βέβαιος ότι οι υπηρεσίες μας είναι σε θέση να καταρτίσουν ένα στοχεύμενο κατάλογο φυσικών προσώπων που ευθύνονται για αυτού του είδους τις απαράδεκτες και απάνθρωπες πολιτικές. Από την πλευρά μου είμαι στη διάθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, να συμβάλω στην ετοιμασία αυτής της πρότασης.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΕυρωπαϊκήΈνωση #Ψευδοκράτος #Κυρώσεις

2 views0 comments